Een kwart van de jongeren (23 procent) is niet tevreden met hoe hun lichaam eruitziet. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, en Brandpunt+ in aanloop naar de nieuwe YouTube-serie Het Goddelijke Lichaam. Aan het onderzoek deden zo’n 2.200 jonge mensen van 16 tot en met 34 jaar mee.
Cijfers
Jonge vrouwen zijn vaker ontevreden over hun lichaam (31 procent) dan jonge mannen (15 procent). Deelnemers zijn het vaakst ontevreden over hun buik. Verder komt in het onderzoek naar voren dat bijna tweederde van de jonge vrouwen (64 procent) hun lichaam vaak vergelijkt met dan van anderen. Onder jonge mannen ligt dat percentage flink lager, op 38 procent. Een meerderheid van de vrouwelijke deelnemers (60 procent) heeft ten minste eens per week een negatieve gedachte over hoe hun lichaam eruitziet. Bij mannelijke deelnemers heeft ruim een derde dat (37 procent). Zowel jonge vrouwen als mannen schrijven dat ze vooral zelf de oorzaak zijn van hun onzekere gedachten, omdat ze niet voldoen aan het ideaalbeeld dat ze in hun hoofd hebben. Alle uitkomsten van dit onderzoek zijn te lezen op npo3.nl/3Vraagt.
Streven naar perfectie
Vandaag start op het YouTube-kanaal van NPO 3 de Brandpunt+ serie Het goddelijke lichaam. Hierin worden verschillende jongeren gevolgd die elk op hun eigen manier streven naar lichamelijke perfectie. Perfectie die ze bij anderen zien, bijvoorbeeld op social media, en die zij door intensief sporten, streng diëten of cosmetische behandelingen ook proberen te behalen. Maar wanneer slaat dit streven naar een goddelijk lichaam door in een ziekelijke obsessie? Wanneer wordt mooi willen zijn echt pijn lijden? En zit schoonheid niet vooral tussen je oren? Met deze serie laat KRO-NCRV zien wat de gevolgen kunnen zijn als die perfectie het nieuwe normaal wordt. Want lichamelijke perfectie zie je tegenwoordig overal: op tv, op Instagram, in magazines, in reclames.
3Vraagt is onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel en stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 12 tot en met 27 februari 2021, deden 2.229 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.