Zondag 26 mei, van onze redactie. Een primeur in Rome dit weekend. Voor het eerst is daar op initiatief van de paus Weredkinderendag gevierd. Meer dan vijftigduizend jongens en meisjes uit ruim 100 landen namen er aan deel.

 

Het idee voor dit evenement was afkomstig van een negenjarige jongen die afgelopen najaar aan de paus voorstelde om voortaan ook Wereldkinderendagen te organiseren. Dit in navolging van de Wereldjongerendagen die de Kerk al sinds 1984 kent. 

Het programma voor Wereldkinderendag was verspreid over twee dagen. Afgelopen zaterdag vormde het Olympisch Stadion in Rome het decor. De jonge aanwezigen waren getuige van een voetbalwedstrijd tussen kinderen en oude voetbalsterren, zoals de legendarische Italiaanse keeper Gianluigi Buffon. Daarnaast was er veel muziek, werd er samen gebeden en mochten de kinderen de paus vragen stellen. 

Een meisje uit Indonesië, het land dat Franciscus in september dit jaar zal bezoeken, vroeg welk wonder de paus zou willen verrichten. “Dat alle kinderen hebben wat ze nodig hebben om te leven, te eten, te spelen, naar school te gaan. Dat is het wonder dat ik zou willen doen. We zouden allemaal gelijk moeten zijn, maar dat is niet het geval”, zei de kerkleider. “Dit gebeurt door egoïsme, door onrechtvaardigheid... Laten we er allemaal aan werken dat er niet zoveel onrechtvaardigheid is in de wereld”, zei hij. 

Vervolgens vroeg de paus de kinderen te bidden voor leeftijdsgenootjes die lijden onder oorlog en onrecht en moedigde hen aan om te blijven dromen van een betere toekomst.

Op zondag ging de paus voor in een Mis op het Sint Pietersplein. Na afloop luisterden de aanwezigen, onder wie ook duizenden kinderen, naar een aanstekelijke speech van de Italiaanse acteur en Oscarwinnaar Roberto Benigni. Hij is vooral bekend door de tragikomedie La vita è bella, (1997) over een man die in Auschwitz zijn zoontje probeert te beschermen door te doen alsof het een spel is. 

Benigni: “Om te dromen, hoef je je ogen niet te sluiten. Je moet ze openen en veel lezen, bijvoorbeeld sprookjes. Sprookjes vertellen kinderen niet dat draken bestaan - dat weten ze al! Sprookjes leren kinderen dat draken verslagen kunnen worden.”