Brussel, 26 april 2023De rooms-katholieke bisschoppen van België maken zich grote zorgen over een nieuw wetsvoorstel ter verdere liberalisering van de abortuswet van het land.  Dat blijkt uit een vandaag verspreide verklaring van kardinaal Jozef de Kesel, de aartsbisschop van Mechelen-Brussel, en van de andere Belgische bisschoppen.

De verklaring reageert op een voorstel in het federale parlement om de termijn voor abortus op te trekken van twaalf tot minstens achttien weken na de conceptie. Ook wordt geadviseerd niet alleen ernstige medische aandoeningen als reden te kunnen inroepen, maar ook mentale problemen. Eveneens wordt gepleit voor de afschaffing van de zesdaagse wachttermijn en voor de schrapping van de informatieplicht over alternatieven.

Mentale problemen?
De bisschoppen maken bezwaren tegen de vaagheid van de omschrijving ‘mentale problemen’. “Die kunnen van gelijk welke aard zijn. Het leven van een levensvatbaar kind kan dan beëindigd worden, ook als het geen acute bedreiging is voor het leven of de gezondheid van de moeder. Kan het dat daarbij geen verdere vragen worden gesteld?  
Bovendien is de zwangerschapsonderbreking na twaalf weken een veel zwaardere en veel ingrijpendere handeling. Het is belangrijk dat we dit terdege beseffen. Voor velen die ze zullen moeten uitvoeren, zal dat niet evident zijn. Ook voor de moeder zelf roept de psychische verwerking ervan vele vragen op.”  

Al uit strafrecht verwijderd
Volgens De Kesel en zijn collega’s is het niet verwonderlijk dat er volgens hen velen over de ideologische grenzen heen zijn die verwachten dat er een grote voorzichtigheid aan de dag wordt gelegd. “Al in 2019 hebben artsen, vroedkundigen, verpleegkundigen en andere zorgverleners openlijk hun bezorgdheid geuit bij het voorstel van een verlenging van de termijn. Het raakt hen in hun professionele roeping en taak. Te meer omdat ook wordt geadviseerd om abortus, nu al uit het strafrecht verwijderd, expliciet onder de wetgeving inzake gezondheidszorg te situeren. En dus zonder meer te beschouwen als een medische handeling.”

Waarom nog raad vragen?
Het Belgisch episcopaat benadrukt dat er alle begrip is voor vrouwen die ongewenst zwanger zijn geraakt. “Zeker, omstandigheden kunnen mensen radeloos en uitzichtloos maken. Maar dan stellen dat het om een medische ingreep gaat, doet geen recht aan wat de betrokkenen zelf ervaren en beleven. Waarom dan nog raad en hulp vragen? Te meer omdat zelfs mogelijke alternatieven beter niet ter sprake komen, zoals eveneens wordt voorgesteld. Een luisterend oor en begeleiding zijn toch kostbaar?

Pijnperceptie foetussen
De bisschoppen zeggen dat de Belgische wetgevers altijd bekommerd waren om een juiste balans te vinden tussen de bescherming van het ongeboren leven en de zelfbeschikking van de zwangere vrouw. Maar volgens hen is dat in de nieuwe voorstellen niet meer het geval. “Nochtans is de bescherming van het ongeboren leven, ook en in het bijzonder in een rechtsstaat, op zich al uiterst belangrijk. Ze is dat des te meer wanneer vandaag verder onderzoek wordt gedaan naar de pijnperceptie van foetussen.”