18-06-2020

De internationale rooms-katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (Aid to the Church in Need, ACN) heeft in het jaar 2019 meer dan 106 miljoen euro ingezameld voor lijdende en vervolgde christenen over de hele wereld.

Met 23 nationale kantoren en meer dan 330.000 particuliere weldoeners over de hele wereld kon ACN activiteiten financieren voor een totale waarde van 111,2 miljoen euro – waarvan zo'n 5 miljoen euro aan donaties uit het voorgaande jaar zijn overgedragen. 

Ongeveer 90 miljoen euro werd besteed aan de drie gebieden die de stichting als de belangrijkste "pijlers" van haar missie beschouwt: directe financiële steun via hulpprojecten, het verstrekken van informatie over de situatie van christenen en het aanmoedigen van christenen om te bidden voor hun lijdende broeders en zusters. 

In totaal werden 5.230 projecten gesponsord in 139 verschillende landen, vooral in Afrika en het Midden-Oosten voor een totale waarde van 75,9 miljoen euro. Dit was een toename van 211 projecten ten opzichte van 2018. De projecten kwamen ten goede aan 1.162 bisdommen, meer dan een derde van alle katholieke bisdommen in de wereld.

Opnieuw was Afrika de regio met de meeste projecten. Met 29,6 procent van de toegewezen projectgelden werden 1.766 projecten mogelijk maakt. In Nigeria (121), Kameroen (91) en Burkina Faso (52), waar het islamitisch fundamentalisme en het jihadistisch terrorisme een ware ravage aanrichten onder de bevolking, financierde de stichting 264 projecten voor in totaal 3 miljoen euro. De Democratische Republiek Congo was het land in Afrika waar in 2019 het grootste aantal projecten werd gerealiseerd. Kerk in Nood financierde er 268 projecten voor 3,3 miljoen euro.

Ongeveer 22,1 procent van de toegewezen projecthulp ging naar de ondersteuning van de christelijke minderheden die in hun bestaan worden bedreigd in het Midden-Oosten. In Syrië, dat nog steeds zucht onder de burgeroorlog, te lijden heeft onder de burgeroorlog, financierde ACN 132 projecten voor in totaal bijna 7,6 miljoen euro, voor het grootste deel bestaand uit noodhulp. De andere grote begunstigde was Irak, waar na de wederopbouw van meer dan 6.000 huizen in de voorgaande jaren een nieuwe fase is begonnen. Met het herstel van gebedshuizen en kloosters kan nu het spirituele thuisland van vele christelijke families die zijn teruggekeerd naar hun steden en dorpen weer worden opgebouwd. Een van de grootste financiële bijdragen door Kerk in Nood betreft de herbouw van de Al-Tahira-kathedraal in Qaraqosh, de grootste christelijke Kerk van Irak, met een totaal van 5,6 miljoen euro.

Een ander land dat getroffen is door oorlogsvoering en ernstige armoede, maar tegelijkertijd rijk is in geloof, is Oekraïne. Het land ontving de meeste financiering van alle landen in Oost-Europa, met een totaal van bijna 300 projecten voor meer dan 4 miljoen euro in 2019. 

In Latijns-Amerika is Venezuela na Brazilië nu het land dat de meeste hulp ontvangt. Hier financierde Kerk in Nood 108 projecten die essentiële steun bieden aan de Kerk in Venezuela en haar bevolking. Voor velen van hen is het de enige steun in een land dat lijdt onder een diepe politiek-economische crisis, sociale onrust en een quasi-totaal gebrek aan gezondheidszorg. 

In Azië heeft ACI prioriteit gegeven aan projecten in Pakistan en India. “Christenen in deze landen lijden dagelijks onder discriminatie en bedreiging door respectievelijk islamitisch religieus fanatisme en hindoeïstisch fundamentalisme”, aldus de organisatie.

Kerk in Nood werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht door de Nederlandse norbertijn Werenfried van Straaten. Het primaire doel was toen de ondersteuning van vluchtelingen en ondersteuning van de vervolgde Kerk achter het IJzeren Gordijn.