Sankt Gallen, 16 februari 2023 - Na de veroordeling van bisschop Rolando Álvarez van Matagalpa tot 26 jaar gevangenisstraf en de verbanning van 222 tegenstanders van het regime van president Daniel Ortega hebben de katholieke bisschoppen van Europa zich aangesloten bij hun Latijns-Amerikaanse collega’s en bij paus Franciscus om hun solidariteit met de Kerk in Nicaragua te betuigen.
De Nicaraguaanse bisschop Álvarez werd vorige week door het Hof van Beroep van Managua veroordeeld wegens verraad, ondermijning van de nationale integriteit en het verspreiden van valse berichten. Dat vonnis werd uitgesproken nadat de bisschop had geweigerd om samen met andere politieke gevangenen te worden uitgezet. Momenteel zit hij vast in de streng beveiligde gevangenis van La Modelo.
Aartsbisschop Gintaras Grušas van Vilnius (Litouwen), voorzitter van de Raad van Europese Bisschoppenconferenties (CCEE), betuigt in een verklaring zijn medeleven met het Nicaraguaanse volk en de Kerk van Nicaragua. Hij roept al zijn collega’s op hun eigen regeringen op de hoogte te stellen van een “ernstige schending van de rechtsstaat” in het Centraal-Amerikaanse land.
De Litouwse prelaat wijst erop dat, afgezien van de officiële beschuldigingen van verraad, bedreiging van de nationale integriteit en het verspreiden van vals nieuws, de aanklachten tegen bisschop Álvarez onduidelijk blijven: “Het was onmogelijk het proces in detail te volgen om te begrijpen hoe de beschuldigingen werden onderbouwd en bewezen”, zegt Grušas. Hij voegt eraan toe dat de veroordeling niet zou hebben plaatsgevonden als de bisschop ermee had ingestemd het land te verlaten met de politieke dissidenten die op 9 februari werden vrijgelaten en uitgewezen naar de Verenigde Staten.
Franciscus verdrietig over veroordeling bisschop in Nicaragua (12-2-2023)
De voorzitter van de CCEE merkt verder op dat de Kerk van Nicaragua nooit iets anders heeft gewild dan bij te dragen aan het welzijn van het land waarin zij dient. “Zelfs in tijden van de grootste vervolging heeft zij de zwaksten gesteund, de lijdenden getroost en een toevluchtsoord geboden. Dat doet zij ook in Nicaragua.”
Grušas dringt er bij de Nicaraguaanse autoriteiten op aan “te luisteren naar de stem van het volk” en besluiten te nemen die “een vreedzame overgang mogelijk maken in het land dat al vijf jaar een sociaal conflict doormaakt”. Ook roept hij op tot “de vrijlating van de politieke gevangenen, als teken van goede wil om de dialoog te herstellen die kan leiden tot een rechtvaardige sociale vrede en het land in staat kan stellen te bloeien”.