Is euthanasie ook voor nabestaanden een verlossing?

In Jacobine op 2 deze week de vraag: Is euthanasie ook voor nabestaanden een verlossing?

Euthanasie begint een steeds grotere plek in te nemen binnen onze samenleving. Inmiddels overlijdt 1 op de 25 mensen door euthanasie. De zelfgekozen dood is voor veel mensen een verlossing en kan zelfs een mooie en bevrijdende ervaring zijn. Maar tegenover deze positieve ervaringen staan soms ook de heftige emoties van nabestaanden.

In een nieuwe Jacobine op 2 vraagt Jacobine Geel zich daarom af; Is euthanasie ook voor nabestaanden een verlossing?

Susanne Brom
Susanne Brom
Boris Dittrich
Boris Dittrich

Daarover spreekt Jacobine met uitvaartbegeleider Susanne Brom. In haar werk krijgt ze veel te maken met nabestaanden die hun overleden dierbaren moeten missen. Euthanasie speelt in haar werk regelmatig een rol. Een aantal jaar geleden stond Susanne aan de andere kant en was zij de nabestaande. Haar vader koos voor euthanasie nadat duidelijk werd dat hij niet meer zou genezen van kanker. Zij vond de euthanasie van haar vader een zware emotionele belasting en vond dat er tijdens het proces te weinig oog was voor haar als nabestaande.

Ook te gast is D66-senator Boris Dittrich. In de Tweede Kamer was Dittrich lange tijd een voorvechter voor vrijwillige euthanasie. Maar toen zijn moeder euthanasie wilde, had hij toch moeite met haar zelfgekozen levenseinde.

Paul Giessen
Paul Giesen
Leoni Jansen
Leoni Jansen

Met voormalig huisarts en SCEN (Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland)-arts Paul Giesen spreekt Jacobine over de relatie tussen arts en nabestaande. Hij doet een pleidooi voor het belang van het betrekken van nabestaanden bij het euthanasieproces. 

Zangeres Leoni Jansen sluit deze aflevering af met het prachtige lied Sandman.