FAQ

Heb je vragen over de KRO-NCRV Radioschool? Kijk hier voor de meest gestelde vragen!

Het traject

Hoe lang duurt de Radioschool?

De KRO-NCRV Radioschool duurt een kalenderjaar. We beginnen in de eerste week van januari en eindigen in december. De werving start in het najaar en meestal weet je begin december of je toegelaten bent voor het jaar erna.

Voor wie?

Radio-ervaring door werken bij een lokale omroep of het volgen van een opleiding als journalist is mooi meegenomen, maar absoluut geen vereiste. De programma’s waar je het traineeship gaat lopen richten zich op de doelgroep 18-25 jaar dus affiniteit met die doelgroep is wel een must!

Hoeveel tijd ben ik per week kwijt aan de Radioschool?

Elke woensdagavond is er een workshop in Hilversum en elke vrijdag gaan we met elkaar aan de slag voor ons programma op NPO Radio 1. Dat is elke week. Ook ga je af en toe op reportage of doe je regie, maar dat kan je vaak prima plannen met ons.

Moet je student zijn?

Nee hoor. Het maakt ons niet uit wat je achtergrond of opleiding is, zo lang je maar héél graag met audio bezig wilt zijn. 

Wat kost het me?

Behalve tijd kost het je niets. We vragen geen lesgeld of contributie! Elke maand ontvang je van ons een tegemoetkoming in de onkosten van € 250 voor bijvoorbeeld je reiskosten naar Hilversum.

Wat leer ik?

Het korte antwoord: zo goed als alles wat je nodig hebt om radiomaker te worden. 

Het lange antwoord: Elke week krijg je workshops, maar het programma verschilt van jaar tot jaar. We kijken namelijk naar het niveau en de wensen van jullie. We leveren zoveel mogelijk maatwerk. Workshops die elk jaar voorbij komen zijn:

 • Productie ('shit fixen')
 • Interviewtechniek
 • Live-verslag
 • Reportages maken
 • Storytelling
 • Nieuwslezen
 • Creatieve insteken verzinnen
 • Tekstschrijven
 • Monteren en Techniek
 • Regie op NPO Radio 1
 • Regie op NPO Radio 2 / 3FM
 • Creativiteit en Improvisatie
 • Podcasting
 • Platen Preppen

en nog veel meer..

Ook organiseren we meerdere keren per jaar een masterclass waarin gevestigde namen langskomen om het hemd van het lijf gevraagd te worden!

 

Moet ik uit de Randstad komen?

Ben je mal! Nee hoor, de Radioschool is voor iedereen die in Nederland woont. Natuurlijk moet het wel mogelijk zijn om elke week naar Hilversum te komen, maar we stellen absoluut geen eisen wat betreft afkomst.

Kan ik de Radioschool gebruiken als stage voor mijn opleiding of krijg ik er studiepunten voor?

Dat hangt vooral af van de eisen van je opleiding. In het verleden hebben meerdere deelnemers hun jaar Radioschool kunnen gebruiken als stage of voor vrijstellingen. Als jouw opleiding het toestaat, denken we graag met je mee. 

Overigens is de Radioschool een goede plek om stages te vinden. Je zit midden op de werkvloer en elk jaar blijven er deelnemers 'plakken' voor een stage bij één van onze programma's of afdelingen.

Ben je nu met spoed op zoek naar een stage? Al onze stages lopen via Mediastages.

Kan ik het combineren met mijn studie?

Vaak wel! De KRO-NCRV Radioschool kost je gemiddeld twee dagen per week: een workshop op woensdagavond en vrijdag overdag op de redactie. Daarnaast heb je nog tijd nodig om reportages te maken en onderwerpen te bedenken, maar dat kan je zelf plannen. Bijna alle studenten combineren de KRO-NCRV Radioschool met hun opleiding.

Wat heb ik qua apparatuur nodig om de Radioschool te kunnen doen?

Behalve een laptop niks. Wij hebben opnameapparatuur die je kunt lenen wanneer je wilt en ook alle andere (professionele) apparatuur die je maar kan bedenken (van camera's tot complete studio's) staan bij ons tot je beschikking. Mocht je geen laptop hebben, dan denken we graag met je mee.

Leiden jullie op tot presentator of DJ?

Niet primair. Je leert wel presentatietechnieken, goed stemgebruik, storytelling en eigenlijk alle andere dingen die je als radio- of podcastmaker moet kunnen. Wij vinden namelijk dat je alle facetten moet beheersen (of in ieder geval een beetje) om een goede radio- of podcastmaker te worden. Als je echt alleen DJ wilt worden of presentator, kan je je bijvoorbeeld aanmelden voor NPO Campus! Doe ze de groeten van ons ;)

Wat zijn mijn baankansen na een jaar KRO-NCRV Radioschool?

Hoe hard we het ook willen, we kunnen geen werk ná je jaar garanderen. Wel vergroot je je kansen enorm, want je leert ontzettend veel en heel veel mensen in Hilversum leren jóu kennen. In de loop der jaren blijkt dat ongeveer tweederde van de (oud)studenten na hun jaar in de media blijft werken. Dit kan zijn bij KRO-NCRV of een ander mediabedrijf.

Is de Radioschool een erkende opleiding?

Nee, dat zijn we niet. We zijn een door KRO-NCRV zélf opgezet traject waarin wij jou leren wat wij denken dat je moet weten. De lessen die je krijgt en workshops worden gegeven van mensen uit de praktijk en niet van erkende docenten. Aan het eind van het jaar krijg je wel een diploma, maar die is vooral heel erg mooi aan je muur. Maar: een jaar Radioschool staat ongelooflijk goed op je CV. We zijn inmiddels een begrip in het Nederlandse medialandschap.

Werving en selectie

Hoe meld ik me aan?

In het najaar is de aanmeldperiode. Voor de Lichting van 2024 gaat de aanmelding van start op woensdag 4 oktober. Je meldt je aan door een sollicitatieformulier in te vullen via de site en een opdracht uit te voeren. Ook vragen we om een CV en een audio- of videobestand waarin je jezelf voorstelt. Hierdoor krijgen we een beeld van je. Als de aanmeldingsperiode gesloten is, lezen we álle aanmeldingen. Daar kiezen we ongeveer 30 mensen uit die we uitnodigen in Hilversum voor de Talentendag, want we willen je wél graag in het echt zien. Ná die dag kiezen we ongeveer 12 mensen uit die de nieuwe klas van de KRO-NCRV Radioschool vormen!

Wanneer?

Houd zaterdag 2 december 2023 vrij in je agenda. Op deze dag vindt de Talentendag plaats, in het gebouw van KRO-NCRV in Hilversum! Mocht je hiervoor worden uitgenodigd, dan laten we je dit natuurlijk op tijd weten. Op deze dag laat je in workshops zien wat je in je mars hebt. Op deze dag bepalen we wie er in de KRO-NCRV Radioschool-klas van 2024 komen.

Krijg ik feedback op mijn aanmelding?

Omdat we heel veel aanmeldingen krijgen en we met een klein team zijn, kunnen we niet standaard een onderbouwing geven bij elke afwijzing. Maar als je er om vraagt, dan geven we het. Want wij vinden het al lang heel cool dat je de moeite hebt gestoken in je aanmelding en wie weet wordt je daar beter en wijzer van!

Staat je vraag er niet tussen?

Neem dan contact met ons op via radioschool@kro-ncrv.nl. Of vul onderstaand formulier in. We reageren altijd!

Aanmelden voor de Radioschool?

Aanmelden door de KRO-NCRV Radioschool is niet meer mogelijk. Heb je gesolliciteerd? Dan ontvang je binnenkort bericht. Vragen? Mail

Maak werk van je Radiodroom