25-05-2019
De Amerikaanse regisseur Terrence Malick heeft zaterdagmiddag tijdens het 72ste Filmfestival van Cannes de Oecumenische Filmprijs gekregen voor A Hidden Life. Deze speelfilm gaat over de Oostenrijkse antinazi Franz Jägerstätter (1907-1943), vertolkt door August Diehl.
Sinds 1974 kennen de katholieke organisatie SIGNIS en het interkerkelijke INTERFILM een prijs toe aan een van de mededingende films van ‘Cannes’ die op bijzondere wijze de christelijk-spirituele dimensie van het menselijk bestaan laat zien. Dit jaar is dat het Duits-Amerikaans oorlogsdrama A Hidden Life (‘een verborgen leven’), geschreven en geregisseerd door Terrence Malick.
Het verhaal is gebaseerd op het leven van Franz Jägerstätter. Vanwege zijn katholieke geloofsovertuiging wees hij het nationaal-socialisme consistent af en sprak hij zich uit tegen de Anschluss van Oostenrijk bijDuitsland in 1938. Tijdens de Tweede Wereldoorlog weigerde hij zijn militaire dienstplicht voor het Derde Rijk te vervullen. In 1943 werd hij dientengevolge om het leven werd gebracht. Paus Benedictus XVI riep hem uit tot martelaar en verklaarde hem in 2007 zalig.
Terrence Malick werd geboren in het jaar dat Jägerstätter werd geëxecuteerd. In de jaren zeventig maakte hij twee films die klassiekers zouden worden: Badlands(1973) en Days of Heaven (1978). Daarna werd er lange tijd niets van hem vernomen, totdat hij in 1998 zijn anti-oorlogsfilm The Thin Red Line uitbracht. Daarvoor kreeg hij een Oscarnominatie, evenals voor The Tree of Life uit 2012.
Met A Hidden Life vertelt Malick het leven van de zalige Franz Jägerstätter als een epos van een man die zich op heldhaftige wijze verzet tegen de demonische krachten van zijn tijd.
De voornaamste prijs van het Filmfestival van Cannes, de Gouden Palm, werd dit jaar gewonnen door de maatschappijkritische tragikomische film Parasite van de Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon-ho. De Belgische co-productie Atlantique sleepte de Grand Prix in Cannes in de wacht.