09-08-2020
In zijn wekelijkse Angelustoespraak heeft paus Franciscus vandaag naar aanleiding van de ramp in Beiroet en de maatschappelijke onrust in Libanon zijn medeleven betuigd met het Libanese volk. 

“Ik moet deze dagen heel veel aan Libanon denken. Ik zie een vlag van Libanon en een groep Libanezen”, zei de paus tot een kleine menigte op het Sint-Pietersplein. 

“De ramp van afgelopen dinsdag heeft iedereen, te beginnen met de Libanezen, wakker geschud om samen te werken voor het algemeen belang van dit geliefde land. Libanon heeft een eigenaardige identiteit, het resultaat van de ontmoeting van verschillende culturen, in de loop der tijd ontstaan als een model van vreedzaam samenleven. Natuurlijk is dit samenleven nu erg kwetsbaar, dat weten we, maar ik bid dat het, met Gods hulp en de trouwe deelname van iedereen, vrij en sterk herboren kan worden.”

“Ik nodig de Kerk in Libanon uit om dicht bij het volk op zijn Calvarieberg te staan, zoals ze dat in deze dagen doet, met solidariteit en medeleven, met haar hart en handen open voor het samendelen. Ook roep ik de internationale gemeenschap opnieuw op tot genereuze hulp. En, alstublieft, ik vraag de bisschoppen, priesters en religieuzen van Libanon om dicht bij het volk te staan en een levensstijl aan te nemen die wordt gekenmerkt door evangelische armoede, zonder luxe, want uw volk lijdt, het lijdt verschrikkelijk”, aldus de Heilige Vader. 

In de haven van Beiroet ontplofte dinsdag een opslagplaats waar zo'n 2750 ton in beslag genomen ammoniumnitraat lag opgeslagen. Meer dan 150 mensen overleden; er vielen duizenden gewonden honderdduizenden zijn dakloos geworden. 

De onthulling dat er jarenlang zoveel ammoniumnitraat als een soort tikkende tijdbom in de hoofdstad lag, heeft geleid tot grote verontwaardiging en gewelddadige protesten.

De Libanese minister van Informatie is opgestapt na de verwoestende explosie. Manal Abdel Samad is de eerste topfunctionaris die het veld ruimt vanwege de ramp. Zij is niet de eerste minister die deze maand vertrekt. Een dag vóór de ramp diende de minister van Buitenlandse Zaken zijn ontslag in. Nassif Hitti vond dat de regering veel te weinig deed om de ernstige economische crisis in zijn land het hoofd te bieden.

Die economische crisis dreigt nu nog verder te verslechteren door de verwoestende explosie. De schade door de ramp loopt in de miljarden. De internationale gemeenschap houdt zondag een virtuele donorconferentie voor Libanon.

In het land wordt de roep steeds sterker de huidige politieke leiders wegens hun wanbeleid terzijde te schuiven. Vooraanstaande Libanese geestelijken van de maronitische kerk, behorend tot het oosters-katholicisme, vinden ook dat de regering zou moeten opstappen. Kardinaal Béchara Boutros Raï, maronitisch patriarch van Antiochië, eist een internationaal onafhankelijk onderzoek naar de oorzaak van de ramp.

Inmiddels heeft de Heilige Stoel 250.000 euro gestuurd naar het maronitisch patriarchaat voor hulp aan de slachtoffers van de ramp.