Edmonton, 27 juli 2022 – Paus Franciscus heeft gistermiddag (lokale tijd), op de gedachtenis van Jezus’ grootouders Joachim en Anna, een meer bezocht dat vooral voor inheemse katholieken een heilig oord is. Lac Ste. Anne (Frans voor ‘Sint-Annameer’) ligt in het midden van de Canadese provincie Alberta.
Jaarlijks op en rond de feestdag van Sint-Anna gaan katholieken van de Métis en First Nations naar dit meer op bedevaart: de Lac Ste Anne Pilgrimage.
Het meer had vóór de kolonisatie al een spirituele betekenis. De Nakota Sioux noemden het Wakamne (‘Meer van God’) en de Cree Manitou Sakhahigan (‘Meer van de Geest’) .
Paus viert Sint-Anna in stadion Edmonton (26 juli 2022)
Het dorp Lac Ste. Anne is een van de eerste permanente Métis-gemeenschappen in wat later Alberta zou worden en de eerste katholieke missie. Het oord werd in 1842 bezocht door de katholieke priesters Joseph Bourassa en Jean-Baptiste Thibault. Twee jaar later stichtten zij de Saint-Anne mission. Er woonden toen dertig Métis-families. De kerk bediende er mensen van Métis en First Nations van het gebied die zich tot het katholicisme hadden bekeerd.
Bourassa en Thibault hernoemden het meer Lac Ste. Anne, ter ere van de grootmoeder van Jezus. In de culturen van de Métis en First Nations nemen grootmoeders een belangrijke plaats in.
In 1889 bouwde de uit Bretagne afkomstige missionaris pater Joseph Lestanc een heiligdom bij het meer. Dat deed hij naar het voorbeeld van de Bretonse bedevaartplaats Sainte-Anne-d’Auray, waar de moeder van de Maagd Maria aan een boer zou zijn verschenen. Kort daarna organiseerde Lestanc een pelgrimage voor inheemse katholieken naar de nieuwe cultusplaats. Naar verluidt zouden sommige pelgrims daar toen geestelijke en lichamelijke genezingen hebber ervaren.
In zijn preek tijdens een gebedsdienst in Lac Ste. Anne vergeleek paus Franciscus het Sint-Annameer met het Meer van Galilea, dat in de Evangeliën een grote rol speelt. Ook bad hij tot Jezus om heling van de diepe wonden die de kolonisatie heeft geslagen.
“Broeders en zusters, wij allen hebben de genezing nodig die komt van Jezus, de geneesheer van ziel en lichaam. Heer, zoals de mensen aan de oevers van het Meer van Galilea niet bang waren om U aan te roepen met hun noden, zo komen wij vanavond tot U, Heer, met alle pijn die wij in ons dragen. Wij brengen U onze vermoeidheid en onze strijd, de wonden van het geweld dat onze inheemse broeders en zusters hebben ondergaan.”
“Op deze gezegende plaats, waar harmonie en vrede heersen, presenteren wij U de disharmonie van onze ervaringen, de verschrikkelijke gevolgen van de kolonisatie, de onuitwisbare pijn van zovele families, grootouders en kinderen. Heer, help ons genezen te worden van onze wonden. Wij weten, Heer, dat dit inspanning, zorg en concrete daden van onze kant vraagt; maar wij weten ook dat wij dit niet alleen kunnen. Wij vertrouwen op U en op de voorspraak van uw moeder en uw grootmoeder”, aldus de Heilige Vader.