Pope Francis speaks from the window of the apostolic palace as he celebrates the Solemnity of the Immaculate Conception with the midday recitation of the Angelus, on December 8, 2022 in The Vatican.  Vincenzo PINTO / AFP

Rome, 8 december 2022 - Paus Franciscus heeft christenen aan het belang van hun doopsel herinnerd. Hij hij de mensen op hun eigen doopdag te vieren. Dat deed in zijn angelustoespraak ter gelegenheid van het hoogfeest van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria.

Wie de datum van zijn of haar doopsel niet kent, moet dat maar aan zijn of haar ouders of peetouders vragen. “Want het was de dag van een grote genade, het begin van een nieuw leven”, zei Franciscus tot de gelovigen op het Sint-Pietersplein. Het witte doopkleed herinnert ons er volgens de Heilige Vader aan “dat onder het kwaad waarmee wij ons in de loop der jaren hebben bevlekt, een groter goed schuilt”.

De paus zelf, geboren als Jorge Mario Bergoglio op 17 december 1936, werd op 25 december 1936 gedoopt. 

Onze Lieve Vrouw, vervolgde de paus in zijn angelustoespraak, kan ons kracht geven om tegen het kwaad te vechten. “Als we ernaar streven het goede te kiezen, kunnen we ons aan haar toevertrouwen.” Daarom moeten we elke dag tegen haar zeggen: “Maria, ik vertrouw u mijn leven, mijn gezin, mijn werk, mijn hart en mijn strijd toe. Ik wijd mezelf aan u toe.”

Onbevlekte Ontvangenis op 8 december is in Italië een nationale feestdag. Zij staat in het teken van de zondeloosheid van Maria, die bij haar conceptie gevrijwaard was van elke smet van de erfzonde.

Na een pauze van twee jaar vanwege de coronacrisis zal paus Franciscus vandaag weer zoals gebruikelijk op deze feestdag naar de binnenstad van Rome gaan. In de grootbasiliek van de Heilige Maria de Meerdere zal hij de icoon Salus popoli Romani vereren, en in de buurt van de Spaanse Trappen zal hij een krans leggen bij de Zuil van de Onbevlekte.