Interview met ABC

Rome, 18 december 2022 - Paus Franciscus heeft een aantal jaren geleden een document ondertekend waarin hij verklaart af te treden indien hij wegens gezondheidsproblemen niet meer in staat is de Katholieke Kerk te besturen. Dat zegt de pontifex in een vandaag gepubliceerd interview met de Spaanse krant ABC.

Op de vraag wat er zal gebeuren als hij plotseling door een ernstige ziekte of een ongeval zou worden getroffen, antwoordt Franciscus: ”Ik heb mijn ontslag al getekend.” Hij voegt eraan toe dat hij dat deed toen kardinaal Tarcisio Bertone staatssecretaris van de Heilige Stoel was.

“Ik heb het ondertekend en hem gezegd: ‘In geval van verhindering om medische redenen of wat dan ook, hier is mijn ontslagbrief.’ Ze hebben het al. Ik weet niet aan wie kardinaal Bertone het heeft gegeven, maar ik heb het hem gegeven toen hij staatssecretaris was”, aldus Franciscus in het ABC-interview.

Kardinaal Bertone werd in 2006 door Benedictus XVI benoemd tot staatssecretaris en bleef in functie tot 31 augustus 2013, toen Franciscus nog geen half jaar paus was. 

Op de vraag of hij wil dat dit bekend wordt, antwoordt de huidige paus: “Daarom zeg ik het.”

“Nu zal iemand aan Bertone gaan vragen: ‘Laat dat papiertje eens zien!’ zegt de paus lachend. “Hij heeft het waarschijnlijk overhandigd aan kardinaal Pietro Parolin, de nieuwe staatssecretaris. Ik gaf het aan Bertone omdat hij toen de staatssecretaris was.”

Franciscus zegt verder dat hij zich “helemaal niet” heeft verdiept in een statuut waarin de status van een emeritus paus nader wordt beschreven. “Ik ben niet eens op het idee gekomen om dat te doen. Het moet zijn dat de Heilige Geest er geen belang bij heeft dat ik me met die dingen bezighoud.”

Gisteren vierde Jorge Bergoglio zijn tiende verjaardag in zijn pontificaat. De Argentijnse jezuïet is 86 jaar geworden.