Pietersplein

Vaticaanstad, 14 mei 2022 - Paus Franciscus heeft in zijn pontificaat meer mensen heiligverklaard dan enige andere pontifex in de geschiedenis van de Kerk vóór hem. Tot op heden heeft hij er 899 gecanoniseerd. Zondag zal de teller op 909 komen te staan, als hij onder anderen Titus Brandsma zal toevoegen op de Canon der Heiligen.

Tot de 899 heiligen behoren de 813 Martelaren van Otranto en zeven katholieken die Franciscus zonder een voorgevallen wonder en zonder openbare plechtigheid inschreef in het heiligenregister (de zogenoemde canonizatio aequipollens). 

De Argentijnse paus verklaarde op 12 mei 2013 in één keer 813 mensen heilig. Dat waren Antonio Primaldo en zijn Metgezellen. Zij waren inwoners van de stad Otranto in Apulië (Zuid-Italië), die op 14 augustus 1480 werden vermoord toen de stad in handen viel van Ottomaanse troepen onder leiding van Gedik Ahmed Pasja. De 813 werden gedood omdat zij weigerden zich te bekeren tot de islam. Hun canonisatieproces werd voltooid tijdens het pontificaat van Benedictus XVI (2005-2013). De Duitse paus deelde dit mede tijdens het historische consistorie van 11 februari 2013, waarin hij totaal onverwacht in het Latijn bekendmaakte dat bij zou aftreden.

Benedictus XVI verklaarde 45 zaligen heilig. Diens directe voorganger Johannes Paulus II canoniseerde er 482.

Franciscus verklaarde drie van zijn voorgangers heilig: Johannes XXIII, Paulus VI en Johannes Paulus II. Andere beroemdheden die door de Argentijn werden gecanoniseerd zijn Moeder Teresa, Óscar Romero, de Fátima-zienertjes Francisco en Jacinta Marto, en John Henry Newman.