17-04-2020
Paus Franciscus waarschuwt voor een virtualisering van de godsdienst. Tijdens deze pandemie is de Kerk gedwongen om de sacramenten te vieren zonder de directe aanwezigheid van mensen, zei de paus op vrijdag tijdens zijn dagelijkse vroegmis, die rechtstreeks op tv wordt uitgezonden. Maar in vieringen waar de deelname van de gelovigen alleen via de media mogelijk is, zijn de mensen “samen en toch niet samen” en is de communicatie "niet echt maar alleen geestelijk”, zei Franciscus. 

Missen die rechtstreeks worden op internet, radio en tv zijn volgens de 83-jarige paus belangrijk om “een uitweg uit de tunnel te vinden” in de huidige “moeilijke fase”, maar dit mag geen normale gang van zaken worden, merkte de pontifex op.

Een relatie met God zonder kerk, zonder gemeenschap van gelovigen en zonder sacramenten is “gevaarlijk”, benadrukt het hoofd van de Katholieke Kerk. Want het kerkelijk leven dreigt daardoor los te raken van het volk van God en een private weg van verlossing te worden. Kerk-zijn betekent “concrete vertrouwdheid met het volk” en omvat in wezen de communie en de sacramenten, aldus Franciscus. Tot een intieme relatie met Christus behoort immers ook altijd de reële tafelgemeenschap, zei de paus.

Het feit dat katholieke gelovigen in veel landen momenteel zijn aangewezen op “geestelijke communie”, is volgens de paus abnormaal. In zijn vroegmis in de kapel van het Vaticaanse gasthuis Santa Marta waren vanochtend enkele gelovigen aanwezig. Tot hen zei Franciscus: “U zult de eucharistie ontvangen, maar de mensen die met ons verenigd zijn, alleen de geestelijke communie. Dit is niet het ideaal van de Kerk, dit is alleen te wijten aan een noodsituatie, want het ideaal van de Kerk is altijd bij de mensen en bij de sacramenten te zijn. Altijd!"

Zoals gebruikelijk droeg de paus de mis op voor een bepaalde groep mensen die moeilijkheden ondervinden door de coronacrisis. Vanochtend stonden de zwangere vrouwen centraal in zijn gebedsintentie.