Deze week is Petrus in het land op bezoek in de Martinikerk. De Protestantse gemeente Franeker geeft antwoord op de vraag: ‘Loslaten, hoe doe je dat?’.

In Franeker worden we welkom geheten door predikant Sytze Ypma. Samen met predikant Margharite Veen, leidt hij al ruim vier jaar de Protestantse gemeente Franeker. 

Sytze Ypma

Loslaten? Dat vraagt moed, tijd en ontspanning.

Ypma vertelt ons hoe hij in zijn werk tegen het thema loslaten aanloopt, en wat de Bijbel daarover te zeggen heeft. ‘Soms is het alsof een herfststorm ons leven omver trekt. En dan loslaten? Dat gaat niet altijd zomaar even, dat vraagt moed, tijd en ontspanning.’ We stellen gemeenteleden de vraag: loslaten, hoe doe je dat?

Arjen de Boer
Derk Boddeüs

Zo ontmoeten we Derk Boddeüs, die vanwege een hersentumor zijn droom om opticien te worden los heeft moeten laten. Ondanks dat zijn leven op zijn kop stond is hij niet bij de pakken neer gaan zitten. Hij woont zelfstandig, is druk met zijn werk bij een verpakkingsbedrijf en op zondag luidt hij de klokken van ‘zijn’ Martinikerk.

Carmen Melissant
Carmen Melissant

Ook maken we kennis met Arjen de Boer, die jaren geleden aan zijn toenmalige baas beloofde dat hij voor zijn vrouw zou zorgen als haar man er niet meer zou zijn. Nu dat het geval is en zij is gaan dementeren neemt hij haar mee op pad tijdens zijn wekelijkse bezorgronde van warme maaltijden door het dorp.

Zoals altijd wordt Petrus in het land afgesloten met een bijzonder lied. Dit keer werd het lied Wat de toekomst brengen moge gebracht.