Rusland is afgelopen week begonnen met een invasie in Oekraïne. Russische luchtaanvallen hebben meerdere steden geraakt, onschuldige burgers leven elke minuut van de dag in angst.

Honderdduizenden mensen zijn op de vlucht voor het oorlogsgeweld. De verschrikkelijke beelden raken ons allemaal in ons hart. Mensen moeten in veiligheid, in vrijheid en in vrede kunnen leven. Altijd. Geef om de mensen in Oekraïne. Wat kun jij doen?

Doneer via Radio555

Op 7 maart bundelden landelijke radiozenders hun krachten om geld op te halen voor Giro555. In het programma Radio555 hebben dj's 15 uur lang radio gemaakt om geld op te halen voor de slachtoffers die hard getroffen worden door het conflict in Oekraïne. Vanuit KRO-NCRV luisterde je op Radio555 naar De Wild in de Middag van NPO Radio 2 en Bertop5 van NPO Radio 5.

Luister hier de uitzending terug

Doneer nu

Doneer via het Rode Kruis

Wij roepen op om te doneren voor het Rode Kruis. Het Rode Kruis is aanwezig in Oekraïne en verwacht dat er de komende tijd veel humanitaire hulp nodig zal zijn in het gebied. 

Doneer nu

Doneer via Kerk in Actie

Kerk in Actie werkt al jarenlang samen met kerken en christelijke organisaties die de meest kwetsbare mensen in Oekraïne helpen. Zij hebben onze steun harder nodig dan ooit. En de vluchtelingenstroom vanuit Oekraïne zal snel verder escaleren, ook naar omringende landen als Polen, Moldavië en Hongarije. 

Doneer hier

Doneer via Vastenactie

Vastenactie verbetert het leven van andere mensen in de meest schrijnende omstandigheden. In deze Veertigdagentijd is de actie voor het beschermen van landrechten van inheemse volken. Ook dichtbij, nu zovele mensen uit de Oekraïne moeten vluchten voor de oorlog. Het kan voorkomen dat er meer donaties voor een project binnenkomen dan nodig is. Indien dit het geval is, dan zorgt Vastenactie ervoor dat het extra geld aangewend wordt voor andere soortgelijke projecten.

Doneer hier

Petrus in het land: Bidden om vrede

De aflevering van de KRO-NCRV serie Petrus in het land van zaterdag 5 maart is gewijd aan de Lambertikerk in Zelhem. Dominee Wilfrieda Stam besloot de kerk open te stellen voor gebed voor Oekraïne. Vanaf nu wordt er elke week in de kerk op vrijdag om 12:00 uur het Coventrygebed voorgedragen. Dit gebed voor vrede en verzoening wordt sinds de Tweede Wereldoorlog door meerdere kerken wereldwijd wekelijks op vrijdag gebeden. Een uitzending in het teken van de oorlog, maar ook met oog voor lichtpuntjes van hoop. 

Bekijk hier de uitzending 
 

Zin in Weekend

Sander de Kramer ontvangt op 5 maart Jacobine Geel op Zin in Weekend. Samen gaan ze in gesprek over Kaarsjes voor Oekraïne.  Er komen mensen aan het woord die op allerlei manieren uiting geven aan diepe behoefte om te helpen, om solidair te zijn met de mensen in de Oekraïne.

Luister hier de uitzending 

Kaarsjes voor Oekraïne

Nederland kijkt met afschuw naar de ontwikkelingen in Oekraïne en toont zich solidair. KRO-NCRV zet in de indringende special: Kaarsje voor Oekraïne initiatieven uit het hele land centraal. Zoals een gezin uit Dalfsen dat hun huis opent voor zes vluchtelingen waaronder drie jonge kinderen zonder ouders. Twee politiemannen uit Rotterdam steken een kaars aan op de Dam, en lopen een symbolische mars voor vrede: van Amsterdam naar Vredespaleis in Den Haag. De actiebereidheid is immens. Een mengeling van angst, saamhorigheid, íets willen doen.  In diverse kerken, katholiek, protestants, Oosters-Orthodox worden kaarsen aangestoken. Als uiting van medeleven, diepe bezorgdheid, (wan)hoop, en roep om vrede. Dichter Ester Naomi Perquin, filosoof Marli Huijer en Remonstrants predikant Claartje Kruijf laten, samen met KRO-NCRV-presentator Jacobine Geel, hun licht schijnen over de vraag: hoe ga je om met machteloosheid? 

Bekijk hier de uitzending

Viering en gebed voor Oekraïne

Naar aanleiding van de schokkende gebeurtenissen in Oekraïne, organiseerde de Protestantse Kerk op 2 maart (Aswoensdag) samen met KRO-NCRV een viering vanuit de Domkerk in Utrecht: het Nationaal Moment om vrede en recht . Wie wilde kon overdag zelf naar de kerk komen om een kaars te branden of op andere wijze stil te staan bij de beangstigende en verwarrende gebeurtenissen van de afgelopen dagen. 

Bekijk hier de uitzending

Kijk naar Waarde van de aarde

Naar aanleiding van de recente nieuwsontwikkelingen en de aanval van Rusland op Oekraïne werd op maandag 28 februari op NPO 2 de aflevering De portemonnee van Poetin uit de KRO-NCRV serie Waarde van de aarde herhaald. In deze serie onderzoekt Twan Huys wat er schuilgaat achter de handel in grondstoffen en hoe Poetin profiteert van de inkomsten uit gasleveranties, onder andere aan ons eigen land.

Lees meer over de uitzending