"Iets waar je al een tijdje bang voor bent, wordt opeens keiharde realiteit", vertelt geschiedschrijver Geert Mak. Hij voorspelt dat het een heel nare oorlog zal worden. "We moeten nu met alles gaan samenwerken, écht samenwerken", vertelt Mak.

Geschiedschrijver Geert Mak

"Nederland is niet in staat om het eigen grondgebied te verdedigen", dat heeft de Rekenkamer in 2016 uitgerekend, licht hij toe. "We zijn helemaal verweven nu, het is zo weinig strategisch gedacht." Ook heeft hij het over het Europese en Nederlandse falen. Daarbij benoemt hij de Nord Stream 2.

"Wij dachten aan de centen, onze hebzucht en koopmansgeest, terwijl het geopolitiek altijd al bloedlink was. Die verwevenheden zijn nu onze grootste zwaktes." De eigen fouten onder ogen zien, dat is wat volgens Mak het beste gedaan kan worden. "Er zijn op ons vlak veel grote fouten gemaakt, we zijn veel kwetsbaarder dan we mogen zijn."

Dit is hetzelfde als wanneer er inbrekers voor de deur staat, de deur wagenwijd open laten staan

'Europa moet als de sodemieter op eigen voeten staan'

Geert blikt ook vooruit op de aankomende drie jaar: "Als Donald Trump weer president wordt - dat is niet onmogelijk helaas - dan zijn de Baltische Staten vermoedelijk ook de klos." Over wat dit voor Europa betekent, legt Geert Mak uit: "Dat betekent dat Europa als de sodemieter zelf op eigen voeten moet gaan staan, door écht te gaan samenwerken."

 

Bekijk het hele fragment hieronder:

Keller
10 min 27 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne speelt al lang, waarom slaat president Poetin nu pas toe? Nu een militaire operatie, wat gaat hierna gebeuren? We praten erover met Ron Keller, de oud-Nederlandse ambassadeur die Poetin meerdere malen heeft ontmoet en met journalist Geert Mak.

Schrijf je hier in voor M's nieuwsbrief!