Geloof in geestkracht

In het slotseizoen van Jacobine op 2 staat presentator Jacobine Geel op zoek naar antwoorden op grote levensvragen. Onder de noemer Geloof in bespreekt ze diverse thema’s met uiteenlopende en spraakmakende gasten. Deze week staat onze geestkracht centraal.

In deze uitzending van Jacobine op 2, Geloof in geestkracht, staat ons mentale welzijn centraal. Te gast zijn psychiater en filosoof Damiaan Denys, artiest Aafke Romeijn en oud-topsporter Mark Tuitert. Zij vertellen op persoonlijke wijze over mentale tegenslagen en wat hen hielp die boven te komen. Geloven zij in zoiets als geestkracht?

Psycholoog en filosoof Damiaan Denys ziet een samenleving die worstelt met haar mentale weerbaarheid: “Jonge mensen groeien op met een doorgeschoten maakbaarheidsideaal en autonomiegedachte die helemaal niet goed voor ze is.” Volgens Denys moeten we het leven in zijn al zijn volheid aanvaarden: “In het tekort, in de pijn van het leven, vind je rijkdom en put je geestkracht.”

Jacobine op 2
Jacobine op 2

Jacobine Geel praat ook met artiest Aafke Romeijn. Zo lang ze zich herinnert kampt ze met depressies en angsten. Aafke, die geen gelovige opvoeding had, vindt nu een rustplaats in de kerk en de rituelen die meditatief werken: “Ze bieden mij troost om iets met het mysterie van het bestaan te kunnen doen.”

Tot slot vertelt oud-topsporter Mark Tuitert over zijn stoïcijnse levenshouding die hem geestkracht geeft om voluit te leven. Hij zag ook van dichtbij hoe een depressie vat kreeg op zijn moeder waardoor ze in 2012 een einde aan haar leven maakte. “Ik kon mijn blijheid niet meer met haar delen ze verdronk in haar eigen verdriet. Mijn moeder was een ontzettend krachtige vrouw en haar suïcide was haar eigen moedige keuze.” 

Bekijk hier deze aflevering

Jacobine op 2
Jacobine op 2