Rome, 22 januari 2023 - Paus Franciscus heeft in zijn zondagse angelustoespraak alle mensen die vandaag Chinees Nieuwjaar vieren, “vrede en alle goeds” toegewenst.
“Bij deze vreugdevolle gelegenheid kan ik echter niet nalaten mijn geestelijke nabijheid te betuigen aan hen die moeilijke tijden doormaken als gevolg van de pandemie van het coronavirus, in de hoop dat de huidige moeilijkheden spoedig zullen worden overwonnen”, zei de paus tegen de menigte op het Sint-Pietersplein. Vandaag begint volgens de Chinese astrologie het Jaar van het Konijn.
Franciscus zei te hopen dat “de vriendelijkheid, sensitiviteit, solidariteit en harmonie, die wij in deze dagen ervaren in traditioneel herenigde gezinnen, altijd onze relaties, zowel familiaal als sociaal, mogen doordringen en kenmerken, zodat wij een sereen en gelukkig leven kunnen leiden”.
De Heilige Vader zei ook dat zijn gedachten bij Myanmar zijn, waar sinds 1 februari een militair bewind het voor het zeggen heeft. De aanleiding dat Franciscus vandaag over dit land sprak is een recente brandstichting. “Mijn gedachten gaan met name uit naar Myanmar, waar de kerk van Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming in het dorp Chan Thar, een van de oudste en belangrijkste gebedshuizen van het land, in brand is gestoken en verwoest. Ik sta dicht bij de weerloze burgerbevolking, die in veel steden zwaar wordt beproefd. Moge God toestaan dat dit conflict spoedig eindigt en dat een nieuwe tijd van vergeving, liefde en vrede aanbreekt. Laten we samen bidden tot Onze Lieve Vrouw voor Myanmar. [Ave Maria...].”
Het hoofd van de Katholieke Kerk nodigde de gelovigen verder uit om te bidden voor de beëindiging van het geweld in Peru. “Geweld dooft de hoop op een rechtvaardige oplossing voor problemen. Ik moedig alle betrokken partijen aan de weg van de dialoog tussen broeders van hetzelfde volk in te slaan, met volledige eerbiediging van de mensenrechten en de rechtsstaat. Ik sluit me aan bij de Peruaanse bisschoppen en zeg: ¡No a la violencia, venga de donde venga! ¡No más muertes! [Spaans voor: ‘Nee tegen het geweld, waar het ook vandaan komt. Geen doden meer’] Er zijn Peruanen in de straten!”
In Peru heerst grote politieke onrust. De aanhoudende protesten richten zich tegen president Dina Boluarte. Zij kwam aan de macht na de afzetting van haar voorganger Pedro Castillo. Hij werd in december uit zijn ambt gezet en gearresteerd toen hij probeerde een motie van wantrouwen te voorkomen. De demonstranten eisen het aftreden van Boluarte en de vrijlating van de ex-president.”
De paus zei verder dat er uit Kameroen positieve signalen komen. Die gaan over een mogelijke oplossing van het slepende gewapende conflict in de Engelssprekende regio’s van het Afrikaanse land, aangeduid als de Anglophone Crisis. “Ik moedig alle partijen bij de overeenkomst aan om voort te gaan op de weg van dialoog en wederzijds begrip, want alleen in ontmoeting kan de toekomst worden uitgestippeld.”
Vanochtend ging de paus in de Sint-Pietersbasiliek voor in de mis van de Zondag van het Woord van God. In zijn preek bedankte Franciscus alle gelovigen die zich inzetten voor de verspreiding van de Heilige Schrift, met name de lectoren, de catechisten, de diakens en de priesters. “Moge de zoete vreugde van het verkondigen van het Woord van verlossing een troost en beloning zijn voor ons allen”, zei hij.
De paus stelde tijdens de mis vier mannen en zes vrouwen uit de Filipijnen, Mexico, Congo, Italië en het Verenigd Koninkrijk officieel aan tot lector of catechist.