Gerard vd Boomen

Amstelveen, 19 augustus 2021 - De katholieke journalist Gerard van den Boomen, oud-hoofdredacteur van het opinieweekblad De Nieuwe Linie (1963-1982), is op 12 augustus in zijn woonplaats Amstelveen overleden op 98-jarige leeftijd. 

In kleine besloten kring is afscheid van hem genomen. Zijn lichaam is naar eigen wens ter beschikking gesteld aan de wetenschap. 

Gerard van den Boomen werd geboren op 29 december 1922 in Woensel, Eindhoven. Hij maakte op 18 september 1944 de bevrijding van Eindhoven door Amerikaanse luchtlandingstroepen mee. Prompt meldde bij zich bij de geallieerden om journalist te worden. Zijn eerste betrekking kreeg hij bij Radio Herrijzend Nederland, een omroep die van 1944 tot 1946 uitzond vanuit Eindhoven onder verantwoordelijkheid van Sectie XI van het Militair Gezag. 

Daarna was Van den Boomen jarenlang redacteur van het toen nog katholieke dagblad de Volkskrant.

In 1963 werd het jezuïetenblad De Linie omgedoopt in De Nieuwe Linie. Van den Boomen werd de eerste lekenhoofdredacteur van het magazine, dat onder zijn leiding een linkse signatuur kreeg. Van 1966 tot 1976 was hij de voornaamste aandeelhouder van het blad. Toen in november 1977 de uitgever besloot de stekker uit De Nieuwe Linie te trekken, richtte Van den Boomen BV De Nieuwe Linie op waardoor hij het blad alleen voortzette. Nadat ook dat ter ziele was gegaan, werkte hij als redacteur van Echo bij de KRO-radio.

Van zijn hand verschenen enkele tientallen boeken over politieke, sociale, journalistieke en religieuze onderwerpen en zes dichtbundels. 

Dertien jaar lang was hij samen met zijn kinderen mantelzorger van zijn demente echtgenote Grietje. Daarover maakte onder andere Kruispunt (KRO/RKK) een tv-reportage