Wat is eigenlijk een geslaagd leven, vraagt Jacobine Geel zich af in een nieuwe aflevering van Jacobine op 2. En is het leven pas goed als het geslaagd is?

De definitie van een geslaagd leven is voor iedereen anders. Om duidelijk beeld te krijgen van wat zo’n geslaagd leven dan precies kan inhouden, nodigt Jacobine Geel drie gasten met elk een eigen perspectief uit in de Oranjerie in Doorn.

Jacobine op 2
Jacobine op 2

Aan hen vraagt ze wat voor hén een geslaagd leven is. Zo vertelt Gabriël Anthonio, bijzonder hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, over de levenshouding die hij van zijn gehandicapte zoon leert.

Generatie-expert Thalita Muuse vertelt over de hoge druk waar jonge mensen in deze tijd onder gebukt gaan. Ook neemt ze ons mee in haar eigen ervaring met perfectionisme. Een van de teksten die haar leert hiermee om te gaan is van Leonard Cohen: ‘There is a crack in everything, that’s how the light gets in.’

Jacobine op 2
Jacobine op 2

Tot slot bespreekt Jacobine met remonstrants predikant Claartje Kruijff de kwetsbaarheid die we vooral tijdens deze coronacrisis ervaren. ‘Een goed leven is beseffen dat we kwetsbaar zijn en elkaars nabijheid blijven zoeken’, vertelt ze.

Aanleiding van deze gesrekken is de Protestante Lezing die Mark Rutte geeft op 31 oktober. Onze premier staat  hierin uiteraard stil bij de coronacrisis, en wat deze voor impact heeft op de samenleving. Hij onderstreept de noodzaak van gezamenlijkheid en vertelt wat het geloof voor hem persoonlijk betekent.