10-04-2020
Het is bijna een jaar geleden dat de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal van Parijs werd getroffen door een grote brand. Vandaag, aan het eind van de ochtend, werd in het gehavende godshuis bij gelegenheid van Goede Vrijdag een religieuze plechtigheid gehouden. Bij hoge uitzondering, want het is nog lang niet veilig in de Notre-Dame. Aartsbisschop Michel Aupetit van Parijs ging voor in een meditatieve dienst ten overstaan van een van de kostbaarste relieken van het christendom: de Doornenkroon van Christus.

In tegenstelling tot een aantal berichten in de media was het niet de eerste religieuze dienst in de kathedraal sinds de brand. Die vond plaats op 15 juni 2019, precies twee maanden na de brand. De aartsbisschop vierde toen de Heilige Mis samen met andere priesters. Alle celebranten droegen tijdens die eucharistieviering een bouwhelm, vanwege het gevaar op het neervallen van stukken steen.

De dienst van vandaag was geen officiële liturgie van Goede Vrijdag en al helemaal geen mis, zoals sommige media meldden. Een eucharistieviering is immers op deze dag verboden. Het was een spirituele exercitie waarbij het lijden en sterven van Jezus Christus en de actuele betekenis daarvan werden overwogen. Dat gebeurde aan de hand van een aantal teksten van beroemde auteurs, zoals Marie-Noël, Paul Claudel, Charles Péguy en Moeder Teresa.

De teksten werden voorgedragen door actrice Judith Chemla en acteur Philippe Torreton. Ook werd er religieuze muziek live ten gehore gebracht. De violist Renaud Capuçon speelde stukken van de componisten Johann Sebastian Bach, Christoph Willibald Gluck en Georg Philipp Telemann. Judith Chemla zong tot slot het Ave Maria van Franz Schubert. Zowel Chemla en Torreton als Capuçon droegen witte veiligheidspakken met rode biezen. 

Mgr. Aupetit werd vergezeld door mgr. Patrick Chauvet, rector van de kathedraal, en mgr. Denis Jachiet, hulpbisschop voor de stad Parijs. Vanwege de wederopbouw van de kathedraal en de uitbraak van het nieuwe coronavirus mocht er maar een beperkt aantal mensen aanwezig zijn bij de dienst, die rechtstreeks werd uitgezonden door onder meer het katholieke tv-kanaal KTO.