De grens tussen leven en dood

In het Westen wordt de dood beschouwd als iets definitiefs. Maar een bijzonder Tibetaans fenomeen toont aan dat de grens tussen leven en dood soms helemaal niet zo duidelijk is.

In wat de Tibetanen tukdam noemen, sterven boeddhisten op gecontroleerde manier in meditatie. En hoewel ze klinisch dood zijn verklaard, blijven ze vaak rechtop zitten in een meditatiehouding. Hun lichamen vertonen dagen en soms wekenlang geen tekenen van verval. Vanuit het Tibetaans-boeddhistisch standpunt is de persoon nog niet overleden, het bewustzijn is nog steeds aanwezig en behoedt het lichaam voor ontbinding.

tukdam
tukdam

De film volgt het allereerste wetenschappelijke onderzoek naar tukdam, dat geleid wordt door de beroemde neurowetenschapper Richard Davidson van de Universiteit van Wisconsin. Met toestemming van de Dalai Lama wordt het onderzoek uitgevoerd onder de Tibetaanse gemeenschap dat in India in ballingschap leeft. En aangezien veel van de tukdam-sterfgevallen plaatsvinden in de kloosters en kluizenaarshutten in de Himalaya, is dit niet altijd even makkelijk.

tukdam
tukdam

Naast het wetenschappelijk onderzoek, is er aandacht voor de Tibetaanse opvattingen over de verbinding tussen geest en lichaam. Een bijzondere film waarin de Westerse opvattingen over leven en dood worden uitgedaagd.

tukdam
tukdam

De Boeddhistische Blik is de titel waaronder alle programma's van de boeddhistische stroming vallen, de uitzendingen worden verzorgd door KRO-NCRV.

De Boeddhistische Blik: Tukdam is op 8 januari 2023 te zien om 15.20 uur bij NPO 2.