Chef-kok Ramon gaat voor een winterse kost. Hij maakt hachee met rode kool en gekookte aardappelen. Hachee is een traditioneel stoofgerecht op basis van blokjes vlees, vis of gevogelte en groenten. Het woord hachee is afkomstig van het Franse woord voor hakken: hacher.
Leuk weetje: Hachees komen al voor in beschrijvingen van middeleeuwse buffetten, hoewel bereidingswijzen en exacte ingrediënten daarin meestal niet naar voren komen. Het gerecht ontstond waarschijnlijk doordat resten van braadvlees opnieuw werden gebruikt, met de groenten die op dat moment beschikbaar waren. Zure of zoetzure vloeistoffen, zoals wijn of azijn, werden toegevoegd om het vlees malser te maken.
En dan nog iets: Rode kool is een harde groente. Het kan rauw gegeten worden als het wordt fijn geraspt, maar dan alleen in kleine hoeveelheden. Wordt de kool lang gemarineerd in bijvoorbeeld yoghurt dan wordt het zachter en is het als salade makkelijker te verteren. Gekookt behoort rodekool tot de traditionele wintergroenten.