Hielke Bosch begon zijn traineeship op de online redactie van Spraakmakers. Dit was de eerste van de drie redacties waar hij in een jaar komt te werken. Waarom koos hij voor een traineeship bij de KRO-NCRV en hoe zouden zijn vrienden hem omschrijven? Lees hier de ervaringen van Hielke! 

Mijn vrienden zouden me zo beschrijven...

Moeilijke vraag, maar ik denk als een grappige, ietwat drukke, kleine enthousiasteling. Met hier en daar de neiging tot het zijn van een workaholic. Of eigenlijk een complete workaholic; ik draaide soms 80 uur per week terwijl ik op papier een 36-uur’s contract had, puur omdat ik journalist zijn echt geweldig vind!

Dit is waarom ik voor KRO-NCRV heb gekozen...

Simpel: het enthousiasme. Ik heb een tijdje nagedacht voordat ik de sprong daadwerkelijk durfde te maken. De omroep waar ik hiervoor werkte was de lokale omroep RTV1. En dat was niet zomaar een werkplek. Ik ben er begonnen als vrijwilliger en samen met een team enthousiaste mensen hebben we de tv-tak met onze blote handen opgebouwd. Er was dus een grote verbondenheid met zowel RTV1 als met haar omgeving: de Veenkoloniën. Maar het was uiteindelijk het enthousiasme bij zowel de Mediapool als het programma Spraakmakers dat me deed besluiten om het te doen.

Dit is Hielke

Leeftijd: 23

Geboorteplaats: Stadskanaal (‘t Knoal)

Hobby’s: Content maken en afspreken met vrienden

Hielke
Zo ziet mijn traineetraject eruit...

Ik begon als online redacteur bij het radioprogramma Spraakmakers. Ik heb hier heel veel verschillende dingen gedaan, van onderzoek tot schrijven en alles daar tussen in! Dat is wat ik het leukste vind, en hoe ik uiteindelijk ook het beste mezelf kan ontwikkelen: afwisseling en uitdaging. 

'Beginnersfouten' horen erbij, dit was de mijne... 

Een tijd lang heb ik live gepresenteerd. Dat is superleuk, maar ook enorm stressvol en spannend. Voordeel is dat je meteen leert zo min mogelijk fouten te maken, want ja er kan nou eenmaal niet geknipt worden. Zo leerde ik in het begin meteen dat je altijd je spullen op orde moet hebben. Ik had namelijk in een uitzending de verkeerde aantekeningen voor me liggen. Niet van die week, maar van de week ervoor. Maar ja, je staat wel live op tv. Dus dan maar uit je hoofd proberen te onthouden wat je allemaal moest zeggen. Dat is me zover ik me kan herinneren gelukt, maar bepaald vlekkeloos was het niet te noemen. Dus altijd alles check, check en vooral dubbelcheck. Dat vergeet ik nu niet snel weer.

Dit heb ik na mijn traineeship bereikt...  

Ik heb in ieder geval veel ervaring opgedaan. En ik heb mijn draai bij de KRO-NCRV gevonden door heel veel mooie dingen te maken. Ik heb zo veel mogelijk geleerd van mensen met bakken ervaring. En ik heb ervaring op gedaan, maar ook een bepaalde input geleverd. Zo vind ik het belangrijk om thema’s buiten de randstad aan het licht brengen.  

Zo heb ik mijn traject ervaren… 

Heel positief. De begeleiding is super fijn en iedereen staat altijd voor je klaar. En alle workshops en Mediapool events die georganiseerd worden zijn top. Dat zijn de momenten waar je de kans krijgt om met veel indrukwekkende mensen in contact te komen. Zo is er een Mediapoolavond geweest waar Twan Huys kwam spreken. Hij is stiekem toch wel een beetje mijn held. Er is nu een video waar ik op sta, naast Twan Huys. Hoe gaaf is dat! Deze avonden zijn zo speciaal omdat je allemaal unieke mensen leert kennen, contacten kan leggen, en daarnaast zijn ze ook nog is heel leerzaam. Echt een groot pluspunt aan de Mediapool!