Londen, 4 mei 2023 – Komende zaterdag vindt in Westminster Abbey de kroningsmis plaats, tijdens welke koning Charles en koningin Camille worden gezalfd en gekroond. Voor het eerst sinds de Reformatie zal een kardinaal daarbij een zegenbede uitspreken. Dat doet hij samen met nog drie andere niet-anglicaanse kerkleiders.
Naast de deelname van kardinaal Vincent Nichols, aartsbisschop van Westminster, zullen er ook andere rooms-katholieke kerkleiders bij de plechtigheid aanwezig zijn. Namens de paus geven kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin en apostolisch nuntius Miguel Maury Buendía acte de présence.
Volgens de Britse dominicaan Timothy Radcliffe, de voormalige magister van Orde der Predikers, mag het historische belang van de katholieke aanwezigheid bij de kroning niet onderschat worden. “Antikatholiek zijn was eeuwenlang een onderdeel van de Britse identiteit. Ik hoop dat deze gebeurtenis onze kerk zal helpen om nog meer geïntegreerd te raken in het nationale leven”, aldus broeder Radcliffe tegenover OSV News.
De plechtigheid op zaterdagochtend is een anglicaanse eucharistieviering. Na het Kyrie zal Charles III de eed als monarch afleggen tegenover aartsbisschop Justin Welby van Canterbury. Daarbij belooft hij onder meer dat hij de verkondiging van het Evangelie zal ondersteunen en verklaart hij een “trouwe protestant” te zijn. Kort daarop klink het Gloria uit de The Mass for Four Voices van de componist William Byrd (c.1540–1623), bestemd voor clandestiene rooms-katholieke missen tijdens de Engelse Reformatie.
Chrisma voor kroning Charles gezegend in Jeruzalem (4 maart 2023)
Tussen de preek en de offerande zal het complexe kroningsritueel plaatsvinden. Charles III zal eerst met chrisma (heilige olie) worden gezalfd. Vervolgens krijgt hij de regalia (de symbolen van het koningschap) overhandigd. Als hoogtepunt van het ritueel zet de aartsbisschop van Canterbury de Kroon van Sint-Eduard (St Edward’s Crown) op het hoofd van de vorst. Vervolgens klinkt er triomfmuziek, waarna de zegenbeden worden uitgesproken.
Na de loyaliteitsbetuigingen door achtereenvolgens de aartsbisschop van Canterbury, kroonprins William en het aanwezige volk, zal koningin Camilla worden gezalfd en gekroond. Daarna begint de eucharistische dienst. Aan het einde van de plechtigheid klinken nog het Te Deum en het nationaal volkslied.