Hoe maak ik roomboter?

Echte dikke roomboter. Met meer natuurlijke antilichamen, eiwitten en bacteriën dan verwerkte melk die we in de supermarkt kopen. 
En niet te vergeten: héérlijk op brood. Maar hoe maak je dat nou eigenlijk? 

Ingrediënten

Zelf roomboter maken? Geen probleem.
Onderstaand het lijstje met ingrediënten. Succes!

  • 2 liter rauwe melk
  • Kom
  • Lepel
  • Pot met een deksel
  • Kaasdoek

Rauwe melk is melk die rechtstreeks uit de uier van de koe komt en niet verhit is of op enige andere manier verwerkt. Van deze twee liter rauwe melk ga je zo’n 100 gram boter maken.

Stap 1: Opromen

Giet de rauwe melk in een glazen kom en zet deze koel. Laat dit een dag staan. Hierdoor ontstaat er een roomrand bovenop de melk. Na een dag schep je de roomrand uit de kom in een pot met een deksel tot de pot halfvol is.

Stap 2: Verzuren

Dek de pot af maar zorg ervoor dat deze niet volledig is afgesloten. Doe dit bijvoorbeeld door een theedoek erover heen te spannen met een elastiek om de pot. Laat de pot weer een dag staan bij kamertemperatuur. Hierdoor rijpt de room en wordt de boter rijker van smaak.

Stap 3: Karnen

Sluit de pot af met de deksel en schud er zo’n 10 minuten mee. Goede training voor de armen! 
Hierdoor zal de boter gaan stollen en zich afscheiden. Het vocht wat overblijft, is karnemelk geworden. Dit giet je af en kun je bewaren, gebruiken of/en drinken! Let op: het is wel aan te raden de melk eerst te verhitten tot 75 graden voordat je deze drinkt.

Stap 4: Kneden

Doe de boter die je overhebt in een kaasdoek. Pak een schone kom en vul deze met koud water. Haal deze doek met de boter erin door het water. Hierdoor wordt de boter schoon van overgebleven room. Als het water melkachtig wordt, vervang je het water. Herhaal dit proces tot het water niet meer melkachtig wordt nadat je de boter erdoor gehaald hebt.

Stap 5: Bewaren

Kneed de boter in een vorm waarin je deze wilt bewaren. Als je zout toevoegt, is de boter langer houdbaar. Ook kun je voor de smaak nog kruiden toevoegen. Aan jou de keus!
 

Nieuwe boeren

Nathalie uit Nieuwe boeren laat in de volgende video zien hoe zij roomboter maakt. Ziet er goed uit toch?

Roomboter
54 s

De kandidaten in Nieuwe Boeren kregen de opdracht van de echte boeren Arnold en Rianne om roomboter te maken.

Meer zien van Nieuwe boeren?

Kijk dan elke donderdag om 20.30 uur naar NPO 1.

Zelf brood bakken?

Wil je een lekker brood maken om je eigengemaakte boter op te smeren? Nieuwe boeren heeft voor jou ook een heerlijk recept voor brood!

Lees hier hoe je brood maakt!

Wil je meer groen?

Lees meer interessante tips, verhalen en video's over duurzaamheid. 

Lees meer