"Ik wil gewoon het ware verhaal weten"

In 2003 ontmoet Robert zijn Griekse, biologische moeder kortstondig in Athene. Maar door de man en kinderen van Roberts moeder die niet van zijn bestaan afweten, blijft het bij die ene ontmoeting. Maar hoe zit het met zijn vader?

Robert is geboren in Athene. Zijn moeder was 17 jaar en ongehuwd en werd daarom door haar vader naar het kindertehuis in Athene gestuurd. Enkele maanden later werd Robert geadopteerd door een Nederlands echtpaar.

Het ware verhaal

Op zijn vijfde komt Robert erachter dat hij is geadopteerd. "Ik vond dat reuze interessant. Ik dacht meteen 'oh, maar dan heb ik ook twee moeders, dat is mooi'. Maar de volgende dag ging ik weer naar school en speelde ik weer en had het dus geen diepe indruk op me gemaakt. Nu is hij getrouwd met zijn vrouw Erna en heeft hij vier kinderen. Hierdoor is hij zich toch af gaan vragen waar hij vandaan komt. "Wat is er gebeurd in 1966? Wat is het ware verhaal? Dat hoop ik nu te horen."

Pijnlijke ervaring

In 2003 ontmoet Robert dan eindelijk zijn moeder Eftychia. Hij ontmoette haar bij het kindertehuis. Ze vertelde dat zij en Roberts vader verliefd waren, maar dat er geen kans was dat ze verder konden samen. Robert durfde nog niet echt te vragen naar zijn vader, zelfs niet naar zijn naam. Zijn biologische moeder vertelde hem wel dat zijn vader nog leeft. Dit gaf Robert de motivatie om hem te gaan zoeken. 

Het gaat over een kind dat zijn vader één keer in de ogen wil kijken

Zwart gemaakt door tante

Spoorloos komt in aanraking met een zus van Eftychia en zij smeekt hen om te stoppen met de zoektocht naar Roberts vader. Ze zegt dat het alleen maar problemen veroorzaakt en dat hij nooit enige betrokkenheid heeft getoond. Erna: "Wel heel gek, want jouw moeder praatte gewoon en zelfs positief over jouw vader. Dit gaat gewoon heel ver. Het gaat over een kind dat zijn vader één keer in de ogen wil kijken. En zij was de enige kans om Robert in contact te brengen met zijn vader." Zes jaar later probeerde Robert nog één keer de naam van zijn vader te achterhalen bij zijn tante. Uiteindelijk heeft ze hem de naam gegeven. 

Samen op de vlucht

Roberts vader Vasilis woont in een klein dorpje in Midden-Griekenland. Vasilis en Eftychia kregen op jonge leeftijd een relatie die drie jaar lang duurde. Ze waren dolgelukkig, maar toen Eftychia per ongeluk zwanger werd ging het mis. Haar vader was woest op Vasilis en verbood hem verder contact met zijn dochter. Hij heeft geen contact meer met haar kunnen zoeken voor, tijdens en na de bevalling. Zij heeft hem nog een keer brief gestuurd om samen te vluchten. Toen dit de eerste keer mislukte en Vasilis de tweede keer vroeg of ze nog wilde, durfde ze niet meer. Ze was te bang voor haar vader. "Ik wacht al op hem sinds de dag dat zijn moeder hem baarde", vertelt Vasilis. 

Spoorloos
8 min 3 s

In 2003 ontmoet Robert zijn Griekse, biologische moeder kortstondig in Athene. Maar door de man en kinderen van Roberts moeder die niet van zijn bestaan afweten, blijft het bij die ene ontmoeting. Maar hoe zit het met zijn vader?

Spoorloos, maandag om 21.25 uur bij KRO-NCRV op NPO 1. 

Vond je dit een mooi verhaal?

Lees hier een bundeling van dit soort mooie verhalen!

Ik ben benieuwd