Chef-kok Ramon Brugman maakt in de week zonder vlees een vegetarisch Indonesisch groentegerecht: Sajoer tahoe met telor ketjap.

Ingrediënten

AANTAL PERSONEN 4

SAJOER TAHOE

  • 1 blok tofu
  • 200 g sperziebonen
  • 150 g taugé
  • 1 rode paprika
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1/2 rode peper
  • 50 g santen (kokosmelk, -pasta of -créme)
  • 1 tl laos
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 el bruine suiker
  • 50 ml azijn
  • 4 el ketjap manis
  • 300 g witte rijst

TELOR KETJAP (EIEREN IN KETJAP)

  • 6 eieren
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 tomaten
  • 1 stengel sereh
  • 1 tl sambal (zonder tressi is de sambal helemaal vegetarisch)
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 40 ml zoute ketjap

EXTRA

  • kroepoek (kies cassave of emping als vegetarische optie zonder garnalen)
  • gebakken uitjes
  • seroendeng
  • komkommer
  • sambal

Zo maak je het

  1. Snijd de tofu in plakken en leg ze in een theedoek. Zet er wat zwaars op zodat het meeste vocht eruit wordt geperst. Snijd de tofu in blokjes en zet een pan op met een flinke laag olie. Bak de blokjes hierin tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit de pan en zet weg.

  2. Kook de eieren voor de telor ketjap. Maak de sperzieboontjes schoon. Voeg de sperzieboontjes toe bij de eieren als ze ongeveer drie tot vier minute koken. Kook dit nu nog ongeveer drie minuten en giet het samen af.

  3. Ga verder met de sajoer. Snijd de ui en knoflook en fruit dit aan in een pan met een laagje olie. Doe ook een laagje olie in een andere pan, hier in bak je in twee keer de tahoe. Snijd de rode peper. Voeg de laos, rode peper, en gemberpoeder aan toe aan de uien en knoflook. Bak kort aan.

  4. Doe de santen bij de pan sajoer, voeg hier ook de bruine suiker, ketjap en zijn aan toe. Schep de eerste lading tahoe in de andere pan. Snijd de paprika. Voeg dit toe samen met de boontjes en de andere helft van de gebakken tahoe. Roer goed door en breng op smaak. 

  5. Ga verder met de telor. Schrik de gekookte eieren en pel ze. Snijd de ui en knoflook en fruit aan in een scheutje olie. Snijd de tomaatjes in twee. Voeg de gemberpoeder, sambal, ketjap, bruine suiker en de tomaatjes toe. Kneus de sereh en doe deze er ook bij. Voeg de eitjes hier bij, laat de saus inkoken totdat je een dikke saus hebt die om de eieren blijft plakken. 

  6. Kook de rijst gaar volgens de verpakking. Laat de rijst nog even vijf minuten staan met de deksel op de pan. Voeg de taugé nog toe bij de pan sajoer. Serveer het geheel.

  7. Eet smakelijk!

Visueel ingesteld?

Bekijk dan onderstaande receptvideo, waarin Ramon Brugman je laat zien hoe jij dit heerlijke Indonesische gerecht in elkaar tovert. 

Wil je alles weten over de herkomst van je eten?

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief Aandacht voor eten.

ramon brugman aandacht voor eten nieuwsbrief onze boerderij