Is mountainbiken slecht voor de natuur?

Lekker een rondje crossen door de Veluwse bossen op je mountainbike. Is dat wel zo milieuvriendelijk?

De Monitor gaat op onderzoek uit. Veluwebewoner Jaap van den Born maakt zich zorgen over wat een nieuw mountainbikepad doet met de bomen en beesten in zijn geliefde natuurgebied. Ook verschillende natuurliefhebbers zoals Harry Hobo, voorzitter van Stichting Natuurbelang, vinden dat mountainbikeroutes niet in de natuur thuis horen. Ze zouden volgens hem de flora en fauna meer verstoren dan bijvoorbeeld wandelaars.

Mountainbikers en wandelaars scheiden

Trailbouwer en fanatiek mountainbiker Patrick Jansen is wél een voorstander van de paden door de natuur. "Je scheidt daarmee mountainbikers van wandelaars en dat is voor beide groepen enorm interessant. Ieder kan gewoon ontspannen recreëren. En de beheerders vinden het ook heel leuk, want die krijgen veel minder klachten. Dus daarmee lossen we echt een groot probleem op. Want juist die sociale conflicten tussen met name wandelaars en mountainbikers, dat is een probleem.” 

Voordelen van de aparte routes

Ook kan de vader van Jaap, voormalig boswachter, wel voordelen zien in de verschillende routes. "Er was ooit een plek wat geen officiële mountainbikepad was en waar er over een dassenburcht werd gereden. Door routes te maken buiten deze kwetsbare gebieden, kun je dat scheiden en voorkomen."

Veluwe
1 min 48 s

Meer over dit onderwerp?

Wij bundelen voor jou interessante verhalen over groen doen. 

Ik ben benieuwd