Gerda van Caam, gemeenteraadslid van Gewoon Lokaal, strijdt tegen armoede en laaggeletterdheid. "Dat combineert allemaal", vertelt Gerda, "je kan een brief niet lezen, dus vervolgens vergeet je om iets belangrijks in te vullen en dan gaat het fout. Daar komen torenhoge rekeningen van." Pas geleden is er een motie aangenomen waardoor die brieven verbeterd worden. "Dus, yes, dat hebben we voor mekaar gekregen."

In anderhalf jaar tijd heb ik dat diploma gehaald en ben cum laude geslaagd

Gerda van Caam

Gerda is in armoede opgegroeid, daarom ligt dit onderwerp Gerda zo na aan het hart. "Ik heb de huishoudschool niet gehaald, vanwege de problemen. Ik ben toen op latere leeftijd ingestroomd op een mbo-opleiding." Hier werd ze niet meteen toegelaten, omdat ze de huishoudschool niet had gehaald. "Ik zei: ‘dat zullen wij eens zien, geef mij maar zo’n toelatingsexamen'", vertelt Gerda. "Dus toen heb ik dat examen gedaan. 'Dat kan jij wel' zeiden ze toen. In anderhalf jaar tijd heb ik dat diploma gehaald en ben cum laude geslaagd."

Te weinig vrouwen in de raad

Gerda is de enige vrouw van de 19 gemeenteraadsleden van Steenbergen. "Eerst zaten er drie vrouwen van mijn partij in de gemeenteraad. Deze laatste twee jaar zit ik alleen", vertelt Van Caam. Merkt Gerda verschil tussen mannen en vrouwen in de politiek? "Je moet maar eens met mannen praten over een motie over bortskanker. Dat is al eens voorgekomen. Mannen kunnen zich niet inleven in hoe zo’n mammografie gemaakt wordt bijvoorbeeld." Gelukkig is de motie uiteindelijk wel aangenomen. "Maar bij dit soort gevallen heb je gewoon meer vrouwen nodig, want hoe leg je aan een man uit hoe het is om een mammografie te laten maken?"

Ook Esma Kendir, Maria Martinez Doubianai en Marjolein Moorman zaten aan tafel. Bekijk het hele gesprek hier:

 

vrouwen
16 min 16 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Van de 345 gemeenteraden bezetten in slechts zeven vrouwen het merendeel van de zetels. We praten over meer vrouwen in de gemeenteraad met lijsttrekker voor de PvdA in Amsterdam Marjolein Moorman (die er goed voor staat in de peilingen), gemeenteraadslid in Steenbergen Gerda van Caam, Esma Kendir van Student&Starter in Utrecht, Maria Martinez Doubiani van D66 in Groningen.

Schrijf je in voor M's nieuwsbrief