Jeff Koons wil meesterwerk van Cornelis van Haarlem in bruikleen geven aan het Rijksmuseum

De Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons is bereid het schilderij ‘Hercules en Achelous’ van de zestiende-eeuwse kunstenaar Cornelis van Haarlem in bruikleen te geven aan het Rijksmuseum in Amsterdam. "Ik weet zeker dat het werk in de toekomst te zien zal zijn voor publiek, dat wordt fantastisch", zegt Koons in het televisieprogramma College Tour dat vanavond te zien is bij KRO-NCRV. Koons heeft afgelopen week met Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum, over de bruikleen gesproken. 

Jeff Koons kocht het schilderij in 2008 op een veiling bij Christie’s voor een bedrag van negen miljoen dollar. Voormalig directeur van het Rijksmuseum Wim Pijbes verklaart in College Tour dat het Rijksmuseum destijds onderbieder was. Het museum wil het werk van Van Haarlem nog steeds graag in Nederland tentoonstellen. Voorafgaand aan het interview in College Tour besprak Taco Dibbits met Koons de mogelijkheden. Op de vraag of het werk in de toekomst in Nederland te zien zal zijn antwoordt Koons:

"Ik weet zeker dat het werk in de toekomst te zien zal zijn voor publiek. Absoluut, dat zou geweldig zijn"

Over het schilderij 

‘Hercules en Achelous’ laat de god Hercules zien in gevecht met de god Achelous die de gedaante heeft aangenomen van een stier. Het werk dateert uit 1590. Koons becommentarieert het schilderij tijdens het interview:"Ik zag het schilderij voor het eerst in The New York Times en dacht, wow, wat een beeld! Het is een sterk en indrukwekkend beeld". Hij vervolgt:"Het schilderij hangt nu bij ons thuis, in de eetkamer."

Koons zegt dat hij ten tijde van de koop niet wist van de interesse van het Rijksmuseum: "Tijdens de veiling wist ik dat er een erg competitieve bieder tegenover mij stond, maar ik had geen idee wie het was."

 Het leven van Koons

Koons vertelt in College Tour over de hechte band met zijn familie, over zijn roemruchte huwelijk met de Italiaanse politica en pornoster Ilona Staller (ook bekend als Cicciolina) en over de controverses rond zijn kunstwerken. 

College Tour, vanavond om 20.35 uur bij de KRO-NCRV op NPO 2.

College Tour
College Tour