Rupnik

Rome, 7 december 2022 - De Sloveense jezuïet Marko Ivan Rupnik wordt in Slovenië beschuldigd van seksueel misbruik van vrouwelijke religieuzen. Pater Rupnik is een kunstenaar die bekend is om zijn mozaïeken. 

Onder zijn beroemdste werken zijn mozaïeken in modern-Byzantijnse stijl van Bijbelse voorstellingen in de pauselijke Redemptoris Mater-kapel in het Vaticaanse Apostolische Paleis. Andere werken van hem zijn te vinden in Lourdes, Fátima, Madrid en Washington. Hij is ook de ontwerper van het logo van het Buitengewoon Jubeljaar van de Barmhartigheid (2015-2016).

Grootste Maria-heiligdom krijgt Rupnik-mozaïeken  (2019) 

Onlangs werd bekend dat de 68-jarige priester, die naar verluidt dicht bij paus Franciscus staat, wordt beschuldigd door negen vrouwelijke religieuzen in zijn geboorteland Slovenië die beweren dat hij door hem seksueel zijn misbruikt. Twee andere volwassen vrouwen beschuldigen Rupnik van geestelijk misbruik en ongepast gedrag. De jezuïet ontkent alle aantijgingen.

De Sloveense provincie van de Sociëteit van Jezus voerde in 2021, op verzoek van de pauselijke Congregatie voor de Geloofsleer, een vooronderzoek uit naar de beschuldigingen en achtte die van de Sloveense zusters geloofwaardig. De orde besloot Rupnik daarom “preventieve” disciplinaire sancties op te leggen.

Het misbruik zou tussen 1985 en 1993 hebben plaatsgevonden in de ‘Gemeenschap van Loyola’, een nieuwe Sloveense religieuze congregatie waarvoor pater Rupnik indertijd biechtvader en geestelijk leidsman was.

Pater Rupnik woont al bijna twintig jaar niet meer in Slovenië.