12-02-2019
Een Amerikaanse journalist heeft in een artikel gezegd dat hij in 1967 de machtige kardinaal Francis Spellman interviewde en dat hij tijdens het gesprek meerdere malen door de aartsbisschop van New York werd betast.
Het aartsbisdom New York verklaart dat het kennis heeft genomen van de aantijging en heeft de betreffende journalist uitgenodigd voor een gesprek.
De journalist is Lucian K. Truscott IV. In 1967 was hij cadet aan de militaire academie West Point. Hij interviewde de kardinaal voor het cadettenblad The Pointer. Het gesprek vond plaats in Spellmans residentie achter de Sint-Patrickskathedraal op Manhattan in New York. Truscott werd vergezeld door twee andere West Point-cadetten, van wie er een fotograaf was. De andere persoon in de kamer was een monseigneur, de persoonlijke assistent van de kardinaal.
Truscott schrijft over het voorval in een artikel op de website Salon.com. Hij vertelt dat net nadat hij zijn eerste vraag aan Spellman had gesteld, de kardinaal zijn dijbeen betastte en naar zijn kruis wilde grijpen. Nog voordat het geslachtsdeel kon worden aangeraakt, greep de monseigneur in door de pols van de kardinaal vast te grijpen. “Nou, nou, eminentie”, zou de monseigneur tegen zijn baas hebben gezegd. Daarop pakte Spellman in de lade van zijn bureau een gouden stropdas-accessoire en gaf het aan de interviewer cadeau. Tijdens het verdere verloop van het interview deed zich hetzelfde nog meerdere malen voor, vertelt Truscott. Steeds greep de monseigneur in. Volgens de oud-cadet was de kardinaal op dat moment geen seniele man. Zijn antwoorden zouden namelijk to the point en scherp zijn geweest.
Truscott en zijn medecadetten besloten het voorval maar weg te lachen, want zij durfden het vreemde gedrag van Spellman niet aan hun meerderen op West Point te melden. De kardinaal had daar immers een uitstekende reputatie. Hij zou zelfs kort daarna een prijs van de militaire academie krijgen uitgereikt.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Spellman naast aartsbisschop van New York ook de Amerikaanse krijgsmachtsbisschop. Geregeld had hij de troepen overzee bezocht. Hij zou volgens Truscott zelfs aanwezig zijn geweest bij de Landing van Anzio op 22 januari 1944. Daar zou Spellman ook Truscotts grootvader, generaal Lucian K. Truscott Jr., goed hebben leren kennen.
Truscott, die na zijn afstuderen aan West Point journalist, oorlogscorrespondent en romanschrijver werd, vertelt dit verhaal omdat hij zich zo goed kan voorstellen hoe het voor machteloze personen moet zijn geweest om door een zogenaamd respectabele geestelijke te worden misbruikt. “Ik was geen onschuldig slachtoffer. Ik was een volwassene, een cadet op West Point, en ik wist beter. Het spijt me dat ik niet voor mezelf ben opgekomen en de kardinaal heb aangegeven”, schrijft Truscott.
“Dit is de eerste keer dat we van deze aantijging vernemen, en we nemen wat de schrijver zegt serieus, omdat we alle beschuldigingen van misbruik of ongepast gedrag serieus nemen”, verklaart Joseph Zwilling, hoofd communicatie voor het aartsbisdom van New York 11 februari aan CNA. “We hebben nooit een onderbouwde beschuldiging van misbruik tegen kardinaal Spellman gehad, die in 1967 stierf.”
Kardinaal Spellman was een van de meest invloedrijke kerkleiders van de Verenigde Staten.
Na zijn studies in New York en Rome werd Spellman in 1916 tot priester gewijd. Enkele jaren deed hij ervaring op in het parochiepastoraat om daarna te gaan werken aan het Staatssecretariaat van de Heilige Stoel. In 1932 benoemde paus Pius XI hem tot hulpbisschop van Boston. Hij ontving zijn bisschopswijding in de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad en was de eerste Amerikaan in de geschiedenis die daar werd geconsacreerd.
Op 15 april 1939 werd Spellman de zesde aartsbisschop van New York. Hij werd meteen ook militair ordinarius. Paus Pius XII verhief hem tot kardinaal in het beroemde consistorie van 18 februari 1946, toen ook aartsbisschop Jan de Jong van Utrecht zijn rode hoed kreeg. Tijdens de Tweede Wereldoorlog trad Spellman geregeld op als verbindingsman tussen Pius XII en de Amerikaanse president Franklin Roosevelt.
FBI-directeur J. Edgar Hoover zou een uitgebreid dossier over hem hebben aangelegd. Volgens geruchten zou Spellman veelvuldige homoseksuele contacten hebben gehad.
De uitgever van John Cooney’s Spellman-biografie The American Pope (1984), had een passage in het boek verwijderd waarin de auteur diverse personen citeerde die beweerden dat zij met Spellman een homoseksuele relatie hadden gehad. Wegens gebrek aan bewijs daarvoor had de uitgever besloten die passage te schrappen.