Marrakech, 11 september 2023 - Kardinaal Cristóbal López Romero, de aartsbisschop van het Marokkaanse aartsbisdom Rabat, heeft zondag in de zwaar getroffen stad Marrakech een heilige mis opgedragen voor alle slachtoffers van de aardbeving die vooral in de regio van het Atlasgebergte dood en vernieling heeft gezaaid. 

In de nacht van vrijdag 8 september trof een aardbeving met een kracht van 7 op de schaal van Richter de regio Haouz. Zondag waren al meer dan tweeduizend dodelijke slachtoffers geteld en dat aantal zal de komende dagen blijven stijgen, naarmate ook de meer afgelegen gebieden worden bereikt. De oude binnenstad van Marrakech, die op de Werelderfgoedlijst staat, werd zwaar getroffen door de natuurramp.

Kardinaal López Romero, lid van de Salesianen van Don Bosco, vertelde zondag dat hij naar Marrakech was gereisd om er te getuigen van het gebed en de grote solidariteit van de hele kerk met al de slachtoffers. Hij waarschuwde om God niet verantwoordelijk te stellen voor de ramp en benadrukte dat die solidair is met alle lijdenden. “Wij zijn hier ook om van zijn barmhartigheid en zorg te getuigen.”

In alle katholieke gemeenschappen in Marokko werd zondag een collecte gehouden voor de slachtoffers. Caritas Maroc is begonnen met het activeren van haar netwerken om samen met de Rode Halve Maan ter plaatse te helpen. De Caritas-directeur van het aartsbisdom Rabat bracht zondagochtend een bezoek aan Marrakech en begeleidde daar de voorbereiding voor het verstrekken van de eerste noodhulp.

A handout picture from the UNESCO shows the United Nation agency's Maghreb regional director Eric Falt inspecting damaged sites in the old town known as the Medina, in Marrakech city on September 9, 2023. Moroccans on September 10 mourned the victims of an earthquake, the strongest-ever to hit the country, that killed more than 2,000 people, as rescue teams raced to find survivors trapped in the rubble of flattened villages. UNESCO / AFP

De schade in het oude gedeelte van Marrakech is enorm, meldt de correspondent van nieuwszender Al Jazeera. Jonah Hull ziet in het historische centrum grote verwoesting en veel mensen die buiten slapen op de pleinen van de straten, “sommigen hebben hun huis verloren, anderen zijn gewoonweg doodsbang voor de mogelijke zware naschokken”.

Hull zegt dat naast alle doden en gewonden de overlevenden ook veel economische schade hebben geleden. De winkels en huizen in de oude kronkelige steegjes van de medina, de oude stad, zouden niet gebouwd zijn om zware bevingen te doorstaan. Daarom hebben veel Marokkanen geïmproviseerde tentjes opgezet om in te overnachten.

De schade in Marrakech is groot, maar volgens de correspondent neemt het aantal doden en gewonden het snelst toe in de afgelegen berggebieden rond het epicentrum van de aardbeving, zo'n 70 kilometer ten zuidwesten van de stad. “Lichamen liggen in de open lucht, bedekt door kleedjes. In sommige gevallen worden massagraven gegraven.” Het getroffen gebied is moeilijk te bereiken voor de hulpdiensten en daarom is de precieze omvang van de ramp nog onduidelijk.

bronnen: La Croix, Kerknet, ANP, AFP