Washington DC, 7 januari 2021 - Kardinaal Wilton Gregory, aartsbisschop van Washington, veroordeelt in een verklaring de bestorming van het Capitool, die hij aanmerkt als een schending van de heilige grond van de Amerikaanse democratie.

Een meute van Trump-aanhangers probeerde gisteren te verhinderen dat het federale parlement, dat zetelt in het Capitool, Joe Biden zou uitroepen als de winnaar van de presidentsverkiezingen. Inmiddels heeft het Congres de verkiezingsuitslag geratificeerd.

“Ons Capitool van de Verenigde Staten is heilig terrein en een plaats waar mensen de afgelopen eeuwen terecht hebben gedemonstreerd en die een grote verscheidenheid aan meningen vertegenwoordigt”, aldus de hoogste rooms-katholieke kerkleider in de Amerikaanse hoofdstad in zijn verklaring.

“Wij Amerikanen zouden de plaats moeten eren waar over de wetten en het beleid van onze natie wordt gedebatteerd en waar de wetten worden gemaakt. Wij zouden ons geschonden moeten voelen wanneer de erfenis van de vrijheid die in dit gebouw wordt vereerd, geen respect krijgt en wordt ontheiligd.”

De kardinaal zegt te bidden voor de veiligheid van de “volksvertegenwoordigers, stafmedewerkers, arbeiders, demonstranten, wetshandhavers en buren van het Amerikaanse Capitool”.

Wilton Gregory van Washington

Gregory betreurt het dat er gisteren bij de bestorming doden en gewonden zijn gevallen en dat er vernielingen zijn aangericht. “Samen moeten we op dit kritieke moment bewust pauzeren en bidden voor vrede. De verdeeldheid die onze nationale discussies de laatste tijd zo heeft gedomineerd, moet veranderen. Degenen die hun toevlucht nemen tot opruiende retoriek moeten de verantwoordelijkheid op zich nemen voor het aanzetten tot het toenemende geweld in onze natie”, aldus de aartsbisschop van het aartsbisdom Washington, dat parochies omvat in het District van Columbia en de staat Maryland. 

“Wij zijn geroepen om een volk te zijn met democratische waarden die de mening van anderen respecteren, zelfs als we het daar niet mee eens zijn. Als gelovige mensen die onze Heer in deze wereld willen brengen door de manier waarop we leven, moeten we de menselijke waardigheid erkennen van degenen met wie we het niet eens zijn en proberen met hen samen te werken om het algemeen belang voor iedereen te waarborgen”, zegt aartsbisschop Gregory.

LEES: Amerikaanse bisschoppen veroordelen bestorming Capitool

Meute in Capitool

Het stadsbestuur van Washington worstelt thans met de vraag waarom de extremistische betogers relatief snel en nauwelijks gehinderd het Capitool konden binnendringen. Het complex wordt normaliter beveiligd door een speciale politieafdeling, Capitol Police geheten, en waar 2000 mensen werken. Bij grote evenementen bemoeien zich talrijke andere federale veiligheidsdiensten en instellingen tot in detail met de beveiliging van bijvoorbeeld de inauguratie van een president. Het is niet bekend waarom dit nu niet het geval was.

6 januari 2021, twee weken vóór de inauguratie van de nieuwe president, gaat de geschiedenis in als de dag dat de Amerikaanse democratie ernstig werd bedreigd. Boze betogers die geloof hechten aan Trumps bewering dat een Democratisch complot tegen hem de presidentsverkiezingen heeft gemanipuleerd, kwamen gisteren naar Washington om te verhinderen dat het Congres in het Capitool de verkiezingsuitslag zou bekrachtigen. Normaliter is dat een formaliteit die een half uur duurt. 

Het Capitool werd ten tijde van die sessie voornamelijk beveiligd door de agenten van het complex. Die hebben volgens betrokkenen voorafgaand aan de ongeregeldheden niemand om hulp voor de beveiliging gevraagd. De politie van het complex had bijvoorbeeld vooraf het ministerie van Binnenlandse Veiligheid op de risico's kunnen wijzen en om maatregelen kunnen vragen. De Capitol Police kreeg pas na ruim een uur bijstand van andere federale veiligheidsinstellingen.

Kennelijk waren er geen voorzorgsmaatregelen genomen, terwijl president Trump zelf de betogers toesprak voor het Witte Huis en de in zijn ogen frauduleus verlopen verkiezingen “een flagrante aanval op de democratie” noemde. Hij riep daarbij zijn aanhang op “naar het Capitool te gaan in een mars om Amerika te redden”. Maar niet alleen de tekst van de speech van de president had een reden tot extra voorzorgsmaatregelen moeten zijn. In sociale media werden al weken dreigementen geuit door radicale Trump-aanhangers en extreemrechtse groepen.

Capitool bestorming

Het complex van het Capitool in Washington, de zetel van beide Kamers van het federale Congres, dateert van 1800. Het werd veertien jaar later vrijwel verwoest door Britse troepen uit Canada. Er zijn meerdere geweldsincidenten geweest, maar over het algemeen op beperkte schaal. Zo schoten nationalistische Puertoricanen in 1954 vanaf de publieke tribune op de afgevaardigden in het Huis. Vijf volksvertegenwoordigers raakten daarbij gewond. In 1915 pleegde een Duitser een bomaanslag met dynamiet in de Senaat maar de ontploffing was toen er niemand aanwezig was. In 1971 en 1983 pleegden extreemlinkse groepen bomaanslagen op het classicistische gebouw.