German Cardinal Walter Kasper attends the Pope's Celebration of the Vespers at the basilica St Paul outside the walls on January 18, 2019 in Rome. Alberto PIZZOLI / AFP

Rome, 2 maart 2023Volgens de Duitse kardinaal Walter Kasper staat de Katholieke Kerk op het punt een nieuw tijdsgewricht te betreden. Tegenover het Oostenrijkse persbureau Kathpress zei hij onlangs: “De Kerk ondergaat een historische omwenteling. Je kunt niet gewoon doorgaan zoals voorheen, dat staat buiten kijf.” De oorzaak van de crisis van de Kerk gaat “veel verder en dieper” dan het huidige misbruikschandaal. Het treft “de hele westerse wereld”.

Kasper, een internationaal gerespecteerde theoloog, wordt op zondag 5 maart 90 jaar. Hij was van 1989 tot 1999 de diocesane bisschop van Rottenburg-Stuttgart en van 2005 tot 2010 de president van de Pauselijke Raad voor de Bevordering van de Eenheid der Christenen.

Over het hervormingsproject ‘Synodale Weg’ van de Katholieke Kerk in Duitsland zei Kasper dat hij van de deelnemers heeft begrepen dat zij geen kerkscheuring willen. “Maar men kan ook struikelen in een schisma”, waarschuwde de kardinaal.

Hij riep de Duitse bisschoppen op kritische geluiden van andere bisschoppenconferenties ten opzichte van de ‘Synodale Weg’ serieus te nemen. Volgens hem is het “volstrekt uitgesloten” dat resoluties over vrouwelijke priesters of het “idee van democratische medezeggenschap in de leiding van de kerk” op het niveau van de universele kerk kunnen zegevieren. “De Kerk is geen democratie”, zei de kardinaal; men kan volgens hem de Kerk niet "opnieuw uitvinden”.

Op 13 maart is het precies tien jaar geleden dat de Argentijnse kardinaal Jorge Bergoglio tot bisschop van Rome werd gekozen. Over de huidige pontifex zei Kasper: “Ik sta achter paus Franciscus. Dat betekent niet dat ik elk woord of elke maatregel van hem juist vind. Maar als een paus wordt gekozen, geldt het principe van loyaliteit.”

Franciscus staat onder druk van twee kanten, zei Kasper, zowel van conservatieven, “die zijn beleid vanaf het begin hebben afgewezen” als van degenen, zoals in Duitsland, die aandringen op hervormingen.

In een woensdag op Zeit Online gepubliceerd interview zegt Kasper: “De paus wil geen fundamentele hervorming van de Kerk, maar hervormingen in de Kerk. Hij kan zeker instemmen met veel van de zorgen van de Duitse Synodale Weg. Met betrekking tot andere zorgen heeft hij de indruk dat ze de eenheid van het geloof in de universele Kerk massaal in gevaar zouden brengen. Hij wil en moet dergelijke valse hervormingen afremmen. Hij draagt de verantwoordelijkheid voor de eenheid van de Kerk.”