Es geht um nackte Körper, um Lust und um Sex und Kirche - Kardinal Reinhard Marx persönlich hatte die Idee zur Ausstellung "Verdammte Lust", die jetzt im Freisinger Diözesanmuseum das schwierige Verhältnis von Kirche und Sexualität beleuchtet.

Freising, 5 maart 2023 - Kardinaal Reinhard Marx, een van de voornaamste adviseurs van paus Franciscus, zou graag willen dat de Katholieke Kerk een positievere kijk op seksualiteit krijgt. Zij moet worden gezien als een “geschenk van God” dat gevormd wil worden om de mensen en de liefde te dienen, zei de aartsbisschop van München en Freising gisteren in de Beierse stad Freising.

Marx voegde eraan toe dat de katholieke leer over seksualiteit “ook een katholiek trauma” is: “Ons probleem is niet het leergezag, maar dat het leergezag zaken op zich heeft genomen die daar helemaal niet thuishoren.”

De aartsbisschop sprak bij de opening van de speciale tentoonstelling Verdammte Lust!’ in het Diözesanmuseum Freising, waarvan hij de beschermheer is. Tot 29 mei zijn daar meer dan 150 kunstwerken over het thema ‘godsdienst en seksualiteit’ te zien, daterend van de oudheid tot het begin van de 19de eeuw. Kunstenaars als Leonardo da Vinci, Tintoretto, Lucas Cranach, maar ook Artemisia Gentileschi en Guido Reni zijn vertegenwoordigd.

Volgens Marx kan de tentoonstelling een discussie op gang brengen over de vraag “of dit geschenk van God, deze ruimte die ons door de schepping wordt gegeven, creatief wordt ontwikkeld, op een manier die nuttig is voor het leven, of wordt verklaard tot een giftige werkelijkheid waarin men eigenlijk alleen maar fouten kan maken”.

Met betrekking tot het Duitse hervormingsproject ‘Synodale Weg’ verwees de kardinaal naar de “grote discussie over het feit dat een tekst over seksualiteit niet – in ieder geval nog niet –  de tweederdemeerderheid van de bisschoppen heeft gevonden”. Maar toch, zei hij, heeft 60 procent een tekst goedgekeurd die twintig jaar geleden nooit op de agenda van de Duitse Bisschoppenconferentie terecht zou zijn gekomen.

“Het onderwerp is niet af als we denken dat we nu alle donkere kanten, alles wat er op het gebied van seksualiteit en theologie is gezegd, achter ons hebben gelaten, en dat we nu het tijdperk van de bevrijde seksualiteit tegemoet gaan”, legde Beierse kerkleider uit. Het zal volgens hem altijd een levenstaak blijven. In het licht van de huidige uitdagingen, ook in verband met de discussie over misbruik, is het “bijna noodzakelijk het onderwerp op te roepen, niet alleen in de intellectuele sfeer, niet alleen in het kader van een moreel-theologisch debat, maar ook met het oog op de kunstgeschiedenis”.

Marx riep dit weekend ook voor het radiostation Bayerische Rundfunk (BR) op tot een nieuw debat over de katholieke seksuele leer. Hij zei: “In het belang van de mensen is het tijd om een moraal en een leer te ontwikkelen die het leven dienen en Gods menslievendheid verkondigen op het hoogtepunt van de huidige debatten.”

Verder zei hij tegenover BR: “Passie, lust en seks tegen rede, liefde en moraal? Het klinkt soms een beetje alsof er ofwel een zondig, gedreven en onredelijk leven is ofwel het ideaal van de zuivere liefde.” Hij ziet ook het gevaar van zo'n eng perspectief in de kerkelijke context. Te vaak wordt daar een negatief beeld geschetst van de menselijke seksualiteit, wat ook “heeft geleid tot onderdrukking en het meten met twee maten”.