Huize Sint Martha (Italiaans: Casa Santa Marta; Latijn: Domus Sanctae Marthae aangeduid) is het gastenverblijf van het Vaticaan. Het werd in 1996 gebouwd op last van de zalige paus Johannes Paulus II vooral met de bedoeling dat hier de kieskardinalen zouden verblijven tijdens een conclaaf. Sinds zijn verkiezing op 13 maart 2013 verblijft paus Franciscus in Casa Santa Marta.

Chambrettes
Voordat Casa Santa Marta werd gebouwd, werden tijdens conclaven chambrettes ingericht in het Apostolisch Paleis. Hier beschikten de kardinalen over afgedankte legerbedden en een klein tafeltje met een lampetkan. Paus Johannes Paulus II, die als kardinaal zelf twee conclaven had meegemaakt, vond het onwenselijk dat kardinalen, belast met een zo zware verantwoordelijkheid als het kiezen van een nieuwe paus, zo oncomfortabel moesten overnachten. Hij besloot daarop een gastenverblijf te laten bouwen.

Hospitium
Op de plaats waar Casa Santa Marta staat, stond vroeger een hospitium dat eveneens aan de heilige Martha was gewijd. Dit hospitium werd in 1891 op last van paus Leo XIII gebouwd toen hij vreesde dat een elders in Italië heersende cholera-epidemie ook Rome zou bereiken. Het gebouw deed wel dienst als ziekenhuis met name voor de inwoners van Vaticaanstad en de Zwitserse Garde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er vluchtelingen in het gebouw ondergebracht. Na de oorlog diende het ook als verzorgingshuis voor oudere geestelijken. Delen van de structuur van dit oude gebouw werden geïncorporeerd in het nieuwe Casa Santa Marta.

Driesterrenhotel
Casa Santa Marta, genoemd naar de heilige Martha, is vijf verdiepingen hoog en telt 106 suites, 22 eenpersoonskamers en een appartement. Ook is er een, aan de Heilige Geest gewijde, kapel. Het enige appartement is speciaal bedoeld voor de nieuwgekozen paus om er te verblijven tot de pauselijke appartementen in het Apostolisch Paleis in gereedheid zijn gebracht. Het huis wordt wel gezien als het driesterrenhotel van het Vaticaan. Behalve bij conclaven wordt het gastenverblijf ook gebruikt door geestelijken die voor zaken in Vaticaanstad moeten zijn. De Zusters van Liefde van Vincentius a Paulo hebben de dagelijkse leiding over het gastenverblijf. Zij verzorgen ook de gasten.

Conclaaf
Over het gebruik van Casa Santa Marta tijdens een conclaaf heeft Johannes Paulus II exacte aanwijzingen nagelaten in zijn apostolische constitutie Universi Dominici Gregis. Zo dienen tijdens een conclaaf alle radio’s, televisies en telefoon- en internetverbindingen in het Casa onklaar gemaakt te worden. Ook heeft de paus bepaald dat de conclavisten, waanneer zij zich verplaatsen van de Casa naar de Sixtijnse Kapel, niemand mogen aanspreken noch door iemand aangesproken mogen worden. Casa Santa Marta is inmiddels bij twee conclaven gebruikt: dat van 2005 en dat van 2013.

Paus Franciscus
Na het conclaaf van 2013 waarbij de Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio werd gekozen, bleef de nieuwgekozen paus Franciscus wonen in Casa Santa Marta in plaats van zijn intrek te nemen in de pauselijke appartementen in het Apostolisch Paleis. De paus ontvangt ook zijn gasten in de Casa, zoals de Koptisch-orthodoxe patriarch van Alexandrië, paus Tawadros II, die er van 9 tot 13 mei 2013 logeerde. Dagelijks draagt Franciscus, in aanwezigheid van degenen die in de Casa verblijven, de Mis op in de kleine kapel van het huis. De pauselijke appartementen gebruikt hij alleen op die momenten dat hij met de gelovigen op het Sint-Pietersplein het Angelus of het Regina Caeli bidt. Dan verschijnt hij in het raam van een van de pauselijke vertrekken, zoals ook zijn voorgangers deden.