Louis Marie Grignion de Montfort. Hij is beter bekend als de heilige Montfort, stichter van de paters Montfortanen, de zusters Dochters der Wijsheid en de Broeders van Sint-Gabriël.

De Montfort werd in 1673 in Montfort-sur-Meu in Bretagne geboren. Zijn eigenlijke familienaam luidde Grignion. Hij voegde daar later zelf de naam van zijn geboorteplaats aan toe: 'van Montfort'. In 1700 werd hij in Parijs tot priester gewijd.

Volksmissionaris
De jonge Montfort voelde zich aangetrokken tot een kluizenaarsleven, maar omdat hij de noden van de kerk zag, koos hij bewust voor de verkondiging. Als volksmissionaris trok hij door Frankrijk. Hij was niet altijd overal welkom, maar zijn motto luidde: "Als je de boodschap van het evangelie wil verkondigen, moet je klappen kunnen verdragen".

Mariaverering
Al tijdens zijn leven stond De Montfort bekend als een groot Mariavereerder. Hij is dan ook bekend worden als 'Apostel van Maria'. Hij schreef ook veel. Zijn belangrijkste geschrift belandde na zijn dood in een kist en werd pas 126 jaar later uitgegeven: 'De ware Godsvrucht' handelt over de relatie van gelovigen met Maria. Hij riep ook priesters op zich aan te sluiten bij zijn 'Gezelschap van Maria' en samen een 'compagnie' van Maria te vormen. Dit lukte ternauwernood. Bij zijn dood had hij maar een handjevol volgelingen.

Heiligverklaring
Louis Marie Grignion de Montfort stierf op 28 april 1716 in St-Laurent-sur-Sèvre. Op 22 januari 1888 werd hij zaligverklaard en op 20 juli 1947 heiligverklaard. Zijn liturgische gedachtenis is jaarlijks op 28 april, zijn sterfdag.

Montfortanen
Bij zijn heiligverklaring waren de zusters, broeders en paters van de door hem gestichte congregaties over de hele wereld verspreid. Momenteel zijn er zo'n 900 montfortanen, verspreid over 28 landen en drie continenten. In 1881 moesten de montfortanen Frankrijk verlaten en vestigden ze zich in Schimmert. In Nederland hebben de montfortanen momenteel nog twee vestigingen: in Schimmert en in Valkenburg-Houthem.

Graftombe
Het stoffelijk overschot van de heilige Louis Marie Grignion de Montfort ligt in een tombe in de basiliek van St-Laurent-sur-Sèvre (in het Franse departement Vendée). Paus Johannes Paulus II bezocht het grafmonument in 1996.