Het Heilig Kind van Praag is een middeleeuws mirakelbeeld. Het beeld van het Kind Jezus kent een turbulente geschiedenis en geniet een wereldwijde devotie.

Karmelieten
Het beroemde beeld staat boven het hoogaltaar van de kerk Onze Lieve Vrouw van de Victorie in Praag. Deze van oorsprong lutherse kerk wordt beheerd door de Ongeschoeide Karmelieten in het nabijgelegen klooster.

Teresia van Avila
Het Heilig Kind van Praag trekt jaarlijks duizenden pelgrims uit de hele wereld naar de Tsjechische hoofdstad. Volgens een legende zou het Kind Jezus aan een monnik in Spanje zijn verschenen, die na deze ervaring een houten beeld van 47 cm hoog van de hemelse gestalte vervaardigde. Vervolgens zou het beeld in bezit zijn gekomen van Sint Teresia van Avila, de stichteres van de Orde der Ongeschoeide Karmelietessen.

Huwelijkscadeau
Het beeld kwam via Boheemse karmelietessen in handen van de adel. In 1556 werd het als huwelijkscadeau geschonken aan hertogin Maria Manrique de Lara. Haar dochter schonk het beeld in 1628 aan het Praagse karmelietenklooster, waar het een plek kreeg in de novicenkapel.

Wonderen door nieuwe handen
Tijdens de Dertigjarige Oorlog werd Praag in 1631 door de protestantse Saksen bezet. Veel kerken en kloosters werden verwoest. Het Jezusbeeld werd beschadigd en raakte zoek. Een pater vond het in 1637 terug en constateerde dat de beide handen waren verdwenen. Hij zette er nieuwe handen aan en vanaf dat moment zouden er zich vele wonderen voordoen.

Bescherming van Praag
Steeds meer mensen geloofden dat er van het beeld een bijzondere zegen uitging voor het klooster en de stad. Talrijke miraculeuze genezingen werden gerapporteerd. Toen Praag in 1639 door de Zweden werd belegerd, zou de bevolking volgens velen door het Kind Jezus zijn beschermd.

Kroning
In 1651, drie jaar na het einde van de Dertigjarige Oorlog, maakte het beeld een tour langs alle Praagse kerken. In 1655 werd het plechtig gekroond door de bisschop van Praag, waardoor het devotieobject zijn beroemde gestalte kreeg. Deze kroning wordt nog steeds jaarlijks herdacht op de eerste zondag van mei.

Benedictus XVI
Een nieuw hoogtepunt in de geschiedenis van het Heilig Kind van Praag vond plaats toen paus Benedictus XVI op 26 september 2009 het mirakelbeeld opnieuw kroonde.