De heilige jezuïet Roque González de Santa Cruz (1576-1628) is de stichter van een aantal beroemde missieposten in het Guaraní-gebied in het huidige Paraguay, Argentinië en Brazilië.

Roque González de Santa Cruz werd geboren in de Spaanse kolonie Asunción op 17 november 1576. Hij was de zoon van Don Bartolomé González de Villaverde and Doña María de Santa Cruz. Als kind sprak Roque al vloeiend de taal van de Guaraní-indianen. Ook viel hij op door zijn vroomheid en boetvaardigheid.

Jezuïet

Roque (Rochus) werd op 22-jarige leeftijd tot priester gewijd. Tien jaar later werd hij benoemd tot vicaris-generaal van zijn diocees. Hij weigerde dit ambt en trad in 1609 toe tot de Sociëteit van Jezus (jezuïetenorde), die hem de opdracht gaf te missioneren onder de Guaraní.

Reducties

In 1613 maakte pater Roque van een kleine missiepost de 'reductie' San Ignacio. Reducties (reducciónes jesuíticas) waren nederzettingen waar de jezuïeten de indianenbevolking kerstenden en een Europese vorming gaven. In 1615 stichtte hij de reductie Itapúa, dat uitgroeide tot de huidige stad Posadas in de Argentijnse provincie. Ook stichtte hij de reducties Concepción de la Sierra Candelaria (1619), Candelaria (1627), San Javier, Yapeyú, Asunción del Iyuí en Caaró (Brazilië).

Dood

Pater Roque was de eerste Europeaan die het gebied betrad dat nu de Braziliaanse staat Rio Grande do Sul is. Hij arriveerde er op 3 mei 1626. Hij stichtte er onder meer de missiepost São Nicolau. Op 15 november 1628 werden hij en zijn confrater Alonso Rodríguez in Caaró gedood door stamhoofd Nheçu.

Eerste heilige Paraguay

In 1934 werd pater Roque zalig verklaard. Paus Johannes Paulus II verklaarde hem en zijn medejezuïeten Alonso Rodríguez en Juan de Castillo heilig op 16 mei 1988 in de Paraguayaanse hoofdstad Asunción. Roque González de Santa Cruz was daarmee de eerste gecanoniseerde heilige van Paraguay. Hij is de patroon van de steden Posadas (Argentinië) en Encarnación (Paraguay).

The Mission

Sint Roque González de Santa Cruz vormt de inspiratiebron voor de figuur van Father Gabriel in de speelfilm The Mission (1986). Deze rol werd gespeeld door Jeremy Irons.