Sint Scholastica was de tweelingzus van Sint Benedictus. Zij leefde in een klooster nabij het klooster van haar broer in Montecassino.

Jeugd

Over het leven van Scholastica is ons een en andere bekend uit de Vita Santci Benedicti en vooral uit de dialogen van Gregorius de Grote. Zij werd rond 480 geboren als de tweelingzus van Benedictus van Nursia. Reeds als kind zou zij christen zijn geweest.

Klooster

Scholastica stichtte een vrouwenklooster in Plombariola, bij Montecassino. Vermoedelijk volgde deze communiteit de Regel van Benedictus.

Ontmoetingen

Omdat Scholastica en Benedictus een strenge regel volgden, konden ze elkaar doorgaans slechts een keer per jaar ontmoeten. Deze ontmoetingen vonden plaats buiten beider kloosters. Zij baden dan gezamenlijk, prezen God en wisselden van gedachten over geestelijke aangelegenheden.

Noodweer

Tijdens hun laatste ontmoeting zou Scholastica aan Benedictus hebben gevraagd een nacht met haar te waken. Benedictus weigerde dit omdat hij zijn eigen regel, die voorschreef dat hij de nacht in zijn cel doorbacht, niet wilde schenden. Scholastica zou hierop in huilen zijn uitgebarsten en God hebben gesmeekt haar te helpen. Daarna zou zulk noodweer zijn losgebarsten dat de tweeling de hele nacht moest schuilen. Scholastica zei tegen haar broer: “Ik vroeg je een gunst, maar jij weigerde. Ik vroeg het God, en die gaf het me.”

Overlijden

Drie dagen na deze ontmoeting overleed Scholastica op 10 februari 547. Benedictus droomde rond die tijd dat Scholastica's ziel in de vorm van een duif naar de hemel opsteeg. Haar lichaam werd door Benedictus begraven in de tombe die hij voor zichzelf had laten bouwen. Later zou hijzelf bij zijn zuster begraven worden.

Relieken

De relieken van Scholastica werden overgebracht naar de Sint-Pieterskerk in het Franse Le Mans, waarschijnlijk toen die van Benedictus werden verplaatst naar Fleury. Beide relieken overleefden de plunderingen door de Hugenoten. Tegenwoordig bevinden de relieken zich in het hoogaltaar van de kerk van de abdij van Montecassino.

Iconografie en patronaat

Scholastica wordt vaak afgebeeld in de kleding van een benedictines, met een crucifix in haar armen en met een duif. Zij is de patroonheilige van epileptische kinderen en nonnen. Zij wordt aangeroepen tegen storm en regen. De Katholieke Kerk gedenkt haar op 10 februari.