Op tal van plaatsen in Europa wordt op de vooravond van de gedachtenis van de heilige Nicolaas van Myra (6 december) een folkloristisch feest gevierd. Daarin wordt Sint Nicolaas voorgesteld als een bebaarde bisschop die kinderen overlaadt met cadeautjes.

Revellers dressed as Saint Nicholas (2ndR), angels and the Devil take part in a parade to celebrate Saint Nicholas Day (Mikulas) in Prague, Czech Republic on December 5, 2022. Meeting Saint Nicholas, the Aangel, and the Devil, who talk to children and reward those who have behaved well during the year with small presents, is tradition in the Czech Republic before the Christmas holidays. Michal Cizek / AFP

Schoen zetten
In Nederland en België wordt de Sint-Nicolaasfiguur Sinterklaas genoemd. Al in november, als hij met de stoomboot uit Spanje in de Lage Landen arriveert, schenkt de Goedheiligman cadeautjes aan kinderen die erom vragen. Volgens een oud gebruik zetten zij voor het slapen gaan een schoen voor de haard met daarin een wortel voor het paard van Sinterklaas. De kinderen wordt verteld dat Sinterklaas en zijn begeleider Zwarte Piet via de schoorsteen het huis binnenkomen, de wortel uit de schoen halen en daarin een geschenk achterlaten.

Krampus
De begeleidende Zwarte Piet werd vroeger voorgesteld als een boeman die de stoute kinderen zou straffen door hen ervan langs te geven met een roe of door hen in een zak af te voeren naar Spanje. Tegenwoordig is dit straffende karakter sterk afgezwakt. Zo niet in grote delen van Midden-Europa. Daar wordt Sinterklaas niet begeleid door zwartepieten maar door zogeheten Krampussen (zie video hieronder). Deze monsterachtige figuren jagen kinderen grote schrik aan. Te midden van hun geschreeuw valt de sereniteit van de Sint-Nicolaasfiguur des te meer op.

Lotharingen
Sint Nicolaas is de patroonheilige van vele steden en streken. Een daarvan is de Franse regio Lotharingen. In de steden Nancy en Metz wordt het Sint-Nicolaasfeest groots gevierd met onder meer een uitbundige optocht.

zie verder: