Berlijn, 16 januari 2021 - De minster-president van Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet, is in de strijd om het leiderschap van de Duitse christendemocratische partij CDU gekozen als opvolger van Angela Merkel.

De 59-jarige Laschet, een praktiserende katholiek, versloeg in de finaleronde de economisch expert Friedrich Merz met 521 tegen 466 stemmen. Een ronde eerder was de derde kandidaat, CDU's buitenlandexpert Norbert Röttgen (55), al afgevallen.

Laschet geldt als een geestverwant van Merkel, die de middenkoers van de partij wil voortzetten.

Geen van de kandidaten haalde in de eerste ronde van het 33ste partijcongres van het CDU, geheel online gehouden, een meerderheid onder de afgevaardigden. Zij brachten hun stem uit vanachter hun beeldscherm, waarop eerder de drie kandidaten hun plannen voor Duitsland ontvouwden in een speech van ieder een kwartier vanuit een studio in Berlijn.

De 65-jarige Merz kreeg in de eerste ronde nog 385 stemmen, zijn rivaal Laschet volgde met 380 stemmen. Röttgen wist slechts 224 afgevaardigden te overtuigen.

Dat de winnaar van deze partijleiderschapsstrijd na de parlementsverkiezingen in september ook opvolger van Merkel aan het hoofd van de Duitse bondsregering wordt, is echter de vraag. De leider van de Beierse zusterpartij, CSU's voorman Markus Söder, geldt als favoriet voor de positie van bondskanselier.

Armin Laschet komt uit een familie met Waalse wortels. Hij groeide op in Burtscheid, Aken. Daar kreeg hij als lid van de Sint-Michaëlsparochie een katholieke opvoeding. Hij studeerde rechts- en staatswetenschappen in München en Bonn, waar hij zeer actief was in katholieke studentenverenigingen.

Na zijn afstuderen werd Laschet journalist. Na een korte periode gewerkt te hebben voor de Beierse publieke omroep, werd hij hoofdredacteur van het bisdomblad van Aken en directeur van de diocesane uitgeverij aldaar. Zijn politieke loopbaan startte hij als lid van de gemeenteraad van Aken.