Jerevan, 28 september 2020 - In de Armeense-Apostolische Kerk bestaat grote bezorgdheid over de escalatie van het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan over het betwiste gebied Nagorno-Karabach. Katholikos-patriarch Karekin II heeft gisteren vanwege het gewelddadige geschil zijn bezoek aan Italië voortijdig afgebroken. 

De Oostenrijkse informatiedienst Pro Oriente, gespecialiseerd in het oosters christendom, maakt melding van een boodschap van Karekin II “aan de Armeense natie”. Daarin zegt de Armeens-apostolische opperherder dat de Azerbeidzjaanse strijdkrachten het staakt-het-vuren hebben verbroken en een offensief zijn begonnen langs de gehele grenslijn.

"Artsach [Nagorno-Karabach], een deel van ons moederland, roept ons opnieuw op de rechten van onze natie, onze toekomst en nationale eer te verdedigen. Wij doen een beroep op ons volk en onze politieke krachten om zich te verenigen en alle geschillen opzij te zetten in naam van de verdediging van het vaderland”, aldus de katholikos-patriarch. “Moge God Artsach beschermen en onze dappere soldaten en hun commandanten behoeden."

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft Armenië vandaag opgeroepen zich terug te trekken uit Nagorno-Karabach. “Het is nu tijd om een ​​einde te maken aan de crisis in de regio die begon met de bezetting van Nagorno-Karabach. De regio zal weer rust en kalmte vinden als Armenië onmiddellijk de Azerbeidzjaanse bodem verlaat die het heeft bezet”, zei Erdoğan maandag in Istanbul. Turkije staat “met alle middelen en met heel zijn hart” aan de zijde van Azerbeidzjan, voegde hij toe.

De door Armenië gecontroleerde regio Nagorno-Karabach oftewel Artsach, met naar schatting 145.000 inwoners, maakt volgens internationaal recht deel uit van het islamitische Azerbeidzjan. Sinds gisteren wordt daar weer gevochten.

De Azerbeidzjaanse regering in de hoofdstad Baku verloor de controle over het gebied in een oorlog na de ineenstorting van de Sovjet-Unie. Sinds 1994 is er een wapenstilstand van kracht in de regio die wordt bewoond door christelijke Karabach-Armeniërs. Het totaal verarmde Armenië rekent op Rusland als beschermende macht. Het olie- en gasrijke Azerbeidzjan, waar 93 procent van de bevolking moslim is, heeft Turkije als bondgenoot.

Paus Franciscus sprak gisteren in zijn zondagse Angelustoespraak zijn bezorgdheid uit over de toenemende spanning in de Kaukasus. “Ik bid voor vrede in de Kaukasus en roep de partijen in het conflict op om concrete gebaren van goede wil en broederschap te maken, die kunnen leiden tot het oplossen van de problemen, niet door het gebruik van geweld en wapens, maar door dialoog en onderhandelingen. Laten we samen, in stilte, bidden voor vrede in de Kaukasus.”