Niemand kan zonder thuis. Want dát is de basis voor een menswaardig bestaan. Heb jij een kamer over in huis? Dan kun je het verschil maken voor één van de duizenden statushouders die wachten op een woning, voor een jongere die net op eigen benen gaat staan of voor één van de vele economisch daklozen in ons land. In samenwerking met de PKN is er een bijzonder initiatief tot stand gekomen in de dorpskerk in Woubrugge. Daar is een voormalig motorzaak omgebouwd tot een plaats met caravans die onderdak biedt voor vluchtelingen. Helena vluchtte met haar dochter uit Oekraïne terwijl haar man achterbleef. Dankbaar dat zij nu veilig is en niet meer tussen de bombardementen zit, doet ze haar verhaal. 

De Rustplek 

Een ander mooi initiatief is De Rustplek. Zo werd Hardus ook echt met rust gelaten door Gerda en Tjamme toen hij daar behoefte aan had. ''Juist doordat ik echt mijn gang kon gaan, voelde ik mij welkom. Zij drongen zich niet op aan mij. Ik heb altijd gedacht dat het goed zou komen. Ik begon mij weer mens te voelen en ik begon weer energie te krijgen. Zo kon ik ook weer vaker naar huis en bijvoorbeeld taken oppakken. Toen ik hier wegging wist ik dat het goed zou komen want ik ging naar huis. En ik ben nog steeds thuis.'' 

Hardus leed aan een posttraumatische stressstoornis en had een rustplek nodig. Gerda en Tjamme uit Friesland gaven hem een plek om tot rust te komen door hun huis open te stellen. Bekijk hieronder het hele verhaal.