Eric de Moulins-Beaufort

Frankfurt, 29 januari 2023 - De voorzitter van de Franse bisschoppenconferentie heeft gisteren ontnuchterende woorden gesproken in zijn preek tijdens de jaarlijkse Karelsmis in de Keizerdom van Frankfurt am Main. Het christelijk geloof wordt tegenwoordig massaal in twijfel getrokken, ook in Europa, aldus aartsbisschop Eric de Moulins-Beaufort van Reims.

“Het biedt de meerderheid van de mensen in onze landen niet langer een basis voor hun leven, hun handelen, voor het afwegen van beslissingen, voor hun ideeën over de wereld”, zei de Franse kerkleider op de gedachtenis van Karel de Grote, koning der Franken, in Frankfurt.

Voor veel mensen in Europa is het christelijk geloof “slechts een deel van het cultureel erfgoed”, en slechts weinigen willen in het geloof nog “een levende bron” zoeken, constateert de 60-jarige aartsbisschop. De woorden van Jezus kunnen mensen nog wel raken, maar vaak “slechts als een voorbijgaand gevoel”.

In heel Europa is de Kerk “niet langer de moeder die mensen in staat stelt in de Geest te leven”, zei De Moulins-Beaufort. “Het biedt staten niet langer de bronnen van zingeving, troost en engagement die hun eigen tekortkomingen compenseren.”

Voor velen wordt de kerk gezien “als een overblijfsel uit het verleden” en wordt zij eerder als lastig ervaren. De katholieke kerk komt zelfs op veel mensen over “als een verontrustende kracht waarvan het maatschappelijk nut grotendeels wordt aangetast door de tot nu toe in de doofpot gestopte misdaden die binnen de kerk worden gepleegd”.

De katholieke kerk kan in het huidige Europa niet langer de kracht zijn die de inwoners verenigt. Het lijkt eerder op een “klein, nederig overblijfsel dat niettemin drager wordt van een belofte voor de hele mensheid”, aldus de voorzitter van de Franse bisschoppenconferentie.

Desalniettemin blijft de aartsbisschop van Reims optimistisch. “Kunnen we niet erkennen dat we ons in een fase van zuivering bevinden, zodat het evangelie weer verschijnt als het vuur dat onze ideeën over de wereld vernieuwt?” Op die manier, zei hij, kan de kerk opnieuw de plaats worden “waar een onverwachte mate van vrijheid” en een diepe vreugde kan worden ervaren. De katholieke kerk kan in het huidige Europa niet langer de kracht zijn die de inwoners verenigt. Het lijkt eerder op een "klein, nederig overblijfsel dat niettemin drager wordt van een belofte voor de hele mensheid".

De pontificale hoogmis in de Sint-Bartholomeüskerk, ook wel Keizersdom genoemd, werd gecelebreerd ter ere van Karel de Grote (ca. 748 tot 814). Deze viering wordt sinds 1332 gehouden. Elk jaar op de laatste zaterdag van januari herdenkt de katholieke kerk in Frankfurt keizer Karel, die op 28 januari 814 overleed. Hij wordt vereerd als de grondlegger van Europa en is de beschermheilige van de stad, van oorsprong een door de Franken gestichte vesting aan een voorde (doorwaadbare plaats) aan de rivier de Main.

Bij de Karelsviering was ook bisschop Georg Bätzing van Limburg (waartoe Frankfurt behoort), die tevens voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie is.