Moskou, 22 september 2022 - De Russisch-orthodoxe patriarch Kirill heeft opnieuw de oorlog tegen Oekraïne gerechtvaardigd. Gisteren sprak hij tijdens een kerkdienst over zware beproevingen van de “Heilige Roes”.

Met ‘Heilige Roes’ bedoelt Kirill het grondgebied van het oude Kievse Rijk, ook Kievse Roes genoemd, naar het volk de Roes. 

Volgens de patriarch van Moskou bestaat er een “gevaar” dat Oekraïne wordt veranderd van “een deel van het heilige verenigde Rusland” in een staat “die vijandig staat tegenover Rusland”, meldt persbureau Interfax.

“Vandaag maakt ons vaderland, de Heilige Roes, zware beproevingen door”, zei de 75-jarige kerkleider. Zowel Rusland als Oekraïne beschouwt het middeleeuwse Groot-Russische Rijk als hun voorloper.

In 988 bepaalde grootvorst Vladimir van Kiev, heerser over de Roes, dat het Byzantijnse christendom voortaan de rijksgodsdienst was.

De Russische naam voor Rusland is Россия (Rossija), afgeleid van het Griekse Ρωσία (Roosia), het land van de Roes.

Kirill bad gisteren voor verzoening en hereniging van Rusland. Hij herinnerde aan de Russische overwinning op een Tataars-Mongools leger in de Slag bij Kulikovo, precies 642 jaar geleden. Daaruit leidde de patriarch af: “Laten we vragen dat, zonder bijzondere gevechten en bloedvergieten, een echte overwinning wordt behaald die ons de geestelijke eenheid, vrede, welzijn en wederzijdse liefde zal teruggeven.”

De patriarch heeft herhaaldelijk geprobeerd de aanvalsoorlog van Rusland tegen Oekraïne te rechtvaardigen. In maart, in de krijgsmachtskathedraal in Koegbinka net buiten Moskou, beëdigde hij persoonlijk militairen om te vechten. Hij gaf een icoon van de Maagd Maria aan het hoofd van de Nationale Garde die Oekraïne was binnengevallen. 

De Russisch-Orthodoxe kerk rekent Oekraïne tot haar kerkelijk territorium.

De Russische regering gaat 300.000 reservisten oproepen. Dat maakte minister van Defensie Sergej Sjojgoe bekend nadat president Vladimir Poetin gisteren een gedeeltelijke militaire mobilisatie had afgekondigd.