kardinal k koch

Rome, 25 september 2022 - Patriarch Kirill van Moskou hoopte op een “strategische alliantie met Rome” ter ondersteuning van zijn religieuze legitimatie van de Russische invasie van Oekraïne. Dat beweert kardinaal Kurt Koch in een gisteren gepubliceerd interview met de Neue Zürcher Zeitung.

De Zwitserse Koch is de prefect van het Dicasterie voor de Bevordering van de Eenheid der Christenen en heeft in die hoedanigheid veel met het hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk te maken gehad.

Kirill was er volgens Koch van overtuigd dat het “de speciale missie van Rusland was om de christelijke waarden te beschermen tegen het decadente Westen”. Daarom had de patriarch hem tijdens een bezoek aan Moskou een strategische alliantie voorgesteld om deze waarden te verdedigen. Koch: “Ik kende Kirills ideeën. Toch had ik niet verwacht dat hij zo ver zou gaan om deze aanvalsoorlog te legitimeren. Dat heeft me zeer verrast.”

De patriarch van Moskou is volgens Koch “een aardige persoonlijkheid op zich”. De pauselijke ‘minister voor oecumenische zaken’ zegt dat Kyrill veel belang hechtte “aan mijn deelname aan de viering van zijn 70ste verjaardag in Moskou” in 2016.

Koch zegt dat hij bij elke ontmoeting die hij met de patriarch had, diens kritiek op de Oekraïense Grieks-Katholieke Kerk moest aanhoren. De Rus beschuldigt deze kerk ervan orthodoxe gelovigen te ronselen. 

Volgens Koch is er nog steeds geen “concrete reactie” op het aanbod van de paus om naar Moskou te reizen en president Vladimir Poetin en Kirill te ontmoeten. Ook acht hij een reis van Franciscus naar Oekraïne momenteel onwaarschijnlijk: “Artsen raden een treinreis naar Kiev af.” De Heilige Vader is weliswaar “vol energie, maar zijn knieaandoening dwingt hem steeds in een rolstoel”. 

De Zwitserse curiekardinaal benadrukt in het gesprek met de in Zürich gevestigde krant dat vanuit de katholieke ethiek er op zich geen bezwaren zijn tegen wapenleveranties aan Oekraïne. “Een absoluut pacifisme dat toekijkt bij het gebruik van geweld is niet christelijk”, aldus Koch. “Als er onrechtvaardig geweld plaatsvindt en ik kan ingrijpen, moet ik ingrijpen.”

Ook paus Franciscus verkondigde dat. Tijdens zijn terugreis uit Kazachstan op 15 september noemde de pontifex wapenleveranties aan Kiev moreel verantwoord “als het gaat om slachtoffers van agressie te helpen zich te verdedigen”. 

Wapenleveranties kunnen zelfs een daad van naastenliefde zijn omdat het mensen helpt hun geliefde vaderland te beschermen en verdedigen.